Финансовите ръководители от водещите индустриални държави в света обявиха, че ръстът в света ще продължи да бъде силен, независимо от това, че някои рискове остават, съобщава BBC.

Групата на седемте (G7) вярва, че икономическият ръст в света сега е устойчив, икономиката на САЩ стабилна независимо от намалялото търсене, а Еврозоната е в цветущо здраве.

Прогнозите на МВФ предвиждат глобален ръст от 4.9% през 2007 и 2008 години. Срещата във Вашингтон на министрите на финансите и централните банкери е прелюдия към заседанията на МВФ и Световната банка.

„Макар че рискът остава, глобалната икономика в момента изживява най-силната трайна експанзия за последните 30 години и става по-балансирана", гласи съвместното изявление на финансовите министри и президентите на централните банки.

Финансовият министър на САЩ Хенри Полсън, който е бил водещ на преговорите, е казал, че за световната икономика рисковете остават. Сред тези рискове са високите и непостоянни цени на горивата, нарасналите протекционистични мерки и уязвимостта на глобалните финансови пазари.

Но независимо от тези рискове, финансовите министри от G7 виждат перспективите за глобалната икономика като цяло розови, главно поради силния ръст в Азия воден от Китай и Индия.

Икономическият ръст в Азиатския регион се очаква да възлезе на 7% през тази година, малко понижение от 7.4% ръст през миналата година.

Министрите призоваха Китай да позволи на китайската валута да се търгува по-свободно на глобалните валутни пазари, като посочиха че крайна несигурност също не е желателна.

„За нововъзникващите икономики с големи и нарастващи излишъци по текущата сметка, специално Китай, е желателно техните ефективни разменни курсове да се движат, така че да могат да възникват нужните изравнявания", твърдят финансовите лидери.

Китай не се присъедини към сесията на G7 във Вашингтон, докато в миналото китайските министри бяха чести гости на подобни мероприятия. Счита се, че решението на китайците е свързано с конфликта относно правата на собственост, изпречил се между Вашингтон и Пекин.

Министрите на G7 са все още разединени по редица проблеми: волатилността на валутната система, протекционизма и регулацията на хедж фондовете, която индустрия вече възлиза на трилиони.

Германия призова за по-стриктна регулация и контрол на хедж фондовете, обосновавайки се, че ако един единствен хедж фонд се срине, то цялата система на глобалните финанси ще почувства сътресение.

За последните години нараснаха международните притеснения за нивото на риска, на което са изложени инвеститорите. Слабо регулираните инвестиционни схеми, високодоходни, но също и високо рискови, са особено популярни при състоятелните инвеститори.

Както САЩ, така и МВФ се противопоставят на по-строгата регулация на сектора, настоявайки на това, че пазарните сили са достатъчни да контролират сами себе си.