Няма риск от задействане на наказателни процедури срещу България заради въпроси, поставени в петиции - е първото нещо, което каза заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев след срещата си с представители на Комисията по петициите на Европейския парламент.

Припомняме, днес в България заседава мисия на Комисията по петициите на Европарламента. Поводът за посещението на европейската делегация начело с председателя на Комисията по петициите са подадените седемнадесет петиции от граждански сдружения в България, от които 15 са за груби нарушения на европейското екологично законодателство в България.

От МОСВ говорят за девет петиции, които тепърва ще им бъдат предоставени за запознаване от Комисията по петициите към ЕП.

Заместник-министърът съобщава, че на срещата с Комисията по петициите е договорено МОСВ да получи от Комисията деветте внесени там петиции и след това да изпрати информация по повдигнатите въпроси. Също така представители на екоминистерството ще отидат и в Европейския парламент за срещи по конкретни въпроси, поставени в петициите.

В това време близо 150 екоактивисти демонстрират пред представителството на ЕК в България, скандирайки "Рила ни е мила", "Искаме природа, не искаме бетон" и "Българийо, събуди се". Охраняват ги 15 полицаи - предаде БНР.

МОСВ в лицето на заместник министър Георгиев изразява съжаление, че в петициите информацията е представена едностранно, без да се съобщават факти за конкретни действия на МОСВ по опазване на природата.

Това, че Комисията по петициите не може да налага конкретни санкции не означава, че ние не се интересуваме от нейните становища, казал е Георгиев. Той също така е уточнил, че към момента в МОСВ не е получавана съществена забележка от ЕК по отношение на изграждането на екологичната мрежа НАТУРА 2000.

За лифта към Седемте езера в Рила МОСВ пояснява, че изграждането на лифт в същия участък е било одобрено през 1995 година при изпълнение на всички процедури на тогавашното екологично законодателство и до 2001 година е реализирано строителство, което спира поради липса на средства.

В последствие строителството се възобновява, но в случая става въпрос за заварено положение. МОСВ се защитава, че европейските директиви за опазване на биологичното разнообразие не третират заварени положения и нямат претенции към страните по такива казуси.

Днес Георгиев също така твърди: Ще направим всичко възможно да защитим имиджа на страната ни като коректен член на ЕС, който изпълнява изискванията на екологичното законодателство и поетите ангажименти.

Противоречието в думите на заместник министъра между отбраната с помощта на точката на закона на строителните интереси и работата за защита на българския имидж е очевидно.

Организацията „За да остане природа в България" уточнява, че над 160 000 души са се подписали срещу безнаказаното унищожаване на природата в Рила, 18 000 за Странджа, за Иракли са събрани 17 000 нови подписа, за Натура 2000 и специално за Черноморието 50 000 души. 

По време на посещението си в България евродепутатите от Комисията по петициите са се запознали на място със случващото се в Рила и са заявили, че ще настояват пред комисаря по екологичните въпроси Ставрос Димас да започне хоризонтална наказателна процедура срещу българското правителство - информира дни по-рано българската секция на авторитетната световна екологична организация WWF.

Делегацията включва шестима евродепутати, начело с председателя на Комисията по петициите и жалбите на Европейския парламент - Мартин Либицки и трима заместник-председатели.

Проверка от 24 октомври тази година е установила изкоп за фундамента на хотелски комплекс с площ около 2 декара, цялостно унищожаване на повърхността на Сухото езеро в с. Паничище и прокарване на просека в гората с площ от 4 дка в участъка между Сухото езеро и строежа на хотел Еделвайс 2.