В рамките на заседанието на Съвета на ЕС по икономическите и финансови въпроси - ЕКОФИН, на което участие взе министъра на финансите Пламен Орешарски, беше обсъдена стратегията за измерване и намаляване на административните разходи, с цел намаляване на бремето върху бизнеса, съобщиха от пресцентъра на МФ.

Финансовите министри предложиха на пролетното заседание през следващата година да бъде разгледана възможността за прилагане на единен стандартен модел за изчисляване на тежестите върху бизнеса.

На заседанието стана ясно, че някои страни-членки на ЕС вече са си поставили конкретни цели за намаляване на административната тежест с 25%. Те са приложили пилотни проекти и вече са предложили годината за въвеждането на тези мерки, съобщиха още от финансовото ни министерство.

България подкрепи предложената стратегия, като счита че тя ще помогне за идентифицирането и елиминирането на прекалените тежести и ненужни административни изисквания, произтичащи от европейското и националното законодателство.

В тази връзка страната ни ще намали административната тежест, произтичаща от съществуващите регулации и лицензионни режими, с цел повишаване на конкурентноспособността и производителността, и подобряване на бизнес климата.

Членовете и наблюдателите на ЕКОФИН обсъдиха също така и прилагането на Пакта за стабилност и растеж.
На заседанието беше разгледана програмата от мерки на Унгария, с която да се редуцира бюджетния дефицит от 10%, в момента, до 3%.

В това отношение страната ни спазва стриктно бюджетната дисциплина в публичния сектор и продължава да поддържа макроикономическа и фискална стабилност в рамките на Общността.

По време на заседанието бяха дискутирани и процедурните аспекти на енергетиката, иновациите, разпоредбите за финансова стабилност и работните методи. Министрите обсъдиха фискални мерки в областта на общата енергийна политика, с цел общо противодействие на покачващите се цени на енергоизточниците в глобален план.

Съвета на финансовите министри обсъди и въпроса, свързан с качеството на публичните финанси.
Беше направено заключението, че всяка страна-членка трябва да изготви вътрешни правила за поддържане на стабилност на публичните финанси посредством национални правила и независими институции за изпълнението на бюджетните цели.