Четирите националистически партии провеждащи политика за по-голяма независимост на испанската област Каталуния от централната власт в Мадрид спечелиха местните избори в региона проведени в неделя, като те имат 87 места от 135 местния каталунски парламент.

Но най-голямата и най-агресивната партия желаеща независимост на областта - партията Convergencia i Unio (CiU)на каталунския лидер Артур Мас успя да спечели едва 50 места, което е отстъпление спрямо 62-те места в предишния парламента на испанската област. Въпреки че партията на Мас остава най-голямата в Каталуния, това отстъпление от предишните й позиции може да направи по-трудно управлението на областта и евентуално предизвикване на референдума за каталунска независимост.

Партията Републиканска левица (Esquerra Republicana), която също е радикална сепаратистка партия (но в крайно-левия спектър) успя да спечели 21 места от новия каталунски парламент спрямо едва 10 места в предишния и тя става втората по-сила партия в областта. Каталунските Зелени, които също изповядват политика за по-голяма независимост, спечелиха 13 депутатски места, а и най-малката сепаратистка партия CuP спечели три места.

Така четирите партии настояващи за по-голяма независимост на Каталуния от централната власт в Мадрид спечелиха 87 места от 135-местния парламент, но въпреки това ще бъде доста трудно на досегашния лидер на областта Артур Мас да формира местното самоуправление. Някои от левите лидери вече призоваха Мас да подаде оставка и да се формира ново местно самоуправление. Въпреки че партията на Мас не успя да спечели пълно мнозинство, той потвърди намерението си да организира референдум за отделянето на Каталуния от Испания.

В същото време, Народната партия (Partido Popular) на испанския премиер Рахой спечели едва 19 места в местния парламент (но все пак с едно повече спрямо предишните избори), Социалистическата партия спечели едва 20 места (от 28 при предишния местен парламент), а малката анти-сепаратистка партия Ciutadans има 9 места (спрямо едва 3 при предишните местни избори).

Според испанските медии, тези резултати от изборите изглежда смесени, като от една страна на най-ярко изразена сепаратистка партия на Артур Мас ще бъде много трудно да формира новото управление на Каталуния и да прокара в дневния ред провеждането на референдум за независимост на областта. Но от друга страна, пълното мнозинство на четирите сепаратистки партии (макар и от крайно десния и до крайно левия спектър) ще остави заплахата за по-голяма автономия на Каталуния, която формира 20% от икономиката на Испания и е с най-голям тежест при приходи от данъци за цялата държава.

Така, че резултати от изборите в Каталуния може само да засилят "търканията" между местното управление и централната власт в Мадрид и да увеличат натиска върху испанския премиер Рахой относно важния въпрос, дали той в крайна сметка ще се реши да поиска официална спасителна помощ от Европейския спасителен фонд (ESM) - необходимо условие за да се активира ОМТ програмата на ЕЦБ за покупки на суверенни (испански) дългови книжа на вторичния дългов пазар.

Дори само мисълта, че Испания може да загуби най-богатия си регион във време, когато страната се намира в рецесия и с нивото на безработица от рекордните 25%, едва ли ще даде някакво спокойствие за Рахой или за потенциалните инвеститори в четвъртата по сила икономика в Еврозоната.

Резултатите от изборите в неделя в Каталуния също така може да засилят схващането, че Рахой не е способен да контролира автономните испански региони, чийто финанси формират около една трета от разходите в целия испански държавен/публичен сектор и са една от основните причини за неспособността властите в Мадрид да успеят да постигнат заложените бюджетни цели за свиване на дефицита.