Индексът на икономическото доверие в Еврозоната за септември отбеляза нов солиден спад до 85.0 пункта (при прогнози за запазване на индекса в 86.1 пункта) спрямо 86.1 пункта за август месец. Така индексът на икономическото доверие в Еврозоната продължава да задълбочава своя спад (спад за шести пореден месец) далеч под средното ниво от 100 пункта от 1990г. насам и достига ново 37 месечно дъно (най-ниско ниво от август 2009г. насам). Това е пореден сигнал за засилване на песимизма в региона относно бизнес и потребителските перспективи с оглед настоящата фискална, дългова и банкова криза и въпреки решението на ЕЦБ за новата OMT програма за покупки на суверенни дългови книжа в Еврозоната, което решение помогна за повишение на инвеститорското доверие на европейския фондов и дългови пазари (поне до преди дни), но поне за сега не успява да окаже позитивно влияние върху бизнес и потребителските очаквания в региона намиращ се в икономическа рецесия.

Индексът на индустриалното доверие в Еврозоната за септември месец спада също доста силно до -16.1 пункта (при средни прогнози на пазара за леко повишение до -15.0 пункта) спрямо -15.4 пункта за август месец (низходяща ревизия от -15.3 пункта). Това е най-ниското ниво на индекса от август 2009г. насам, като има спад на компонентите на новите индустриални поръчки и най-вече солиден нов спад на експортните поръчки.

Окончателният индекс на потребителското доверие в Еврозоната за септември спада до -25.9 пункта (при прогнози и предварителни данни в -25.9 пункта) спрямо -24.6 пункта за август месец. Така индексът на потребителското доверие остава близо до своето тригодишно дъно и е надолу с над 9 пункта под неговото средно дългосрочно ниво и отбелязва спад за шести пореден месец.

Бизнес климат индекса на Еврозоната за септември спада силно до -1.34 пункта (при прогнози за -1.19 пункта) спрямо -1.18 пункта за август месец (възходяща ревизия от -1.21 пункта). Това е ново 33 месечно дъно на индекса (най-ниско ниво от октомври 2009г. насам).

Индексът на доверието в сектора на услугите на Еврозоната за септември пада силно до -12.0 пункта (при прогнози за спад до -11.0 пункта) спрямо -10.8 пункта за август месец. Това е най-ниски ниво на индекса от юли 2009г. насам. Индексът на доверие в търговията на дребно в Еврозоната за септември спада до -18.6 пункта от -17.2 за август и само индексът на доверието в строителния сектор покачва леко до -31.9 пункта от -33.1 пункта за август месец.

Като цяло данните показват продължаващо до ускоряващо се влошаване на икономическия морал (засилване на икономическия песимизъм) в Еврозоната през септември месец и са ясен сигнал, че региона се намира поне в т.н. техническа рецесия (спад на БВП 3м./3м. за две поредни тримесечия - Q2 и Q3 на годната).

За трети месец се наблюдава и влошаване на икономическо доверие не само в т.н. "периферни" страни от Еврозоната имащи дългови проблеми, но вече и в т.н. "ядро" на региона, което показва негативния "заразен ефект" на кризата от "периферията" към "ядрото". Индексът на икономическото доверие на Германия за септември пада с -1.1 пункта, на Франция спада с -1.6 пункта, на Италия спада с -0.1 пункта, на Холандия с -1.2 пункта, кто само на Испания покачва с +1.2 пункта. И докато тези икономики от "ядрото" на Еврозоната за сега успяваха да избегнат спад/да изпаднат в рецесия, тези данни показват, че те може би нямата да избегнат спад на БВП (3м./3м.) в идващите месеци. Това от своя страна може да ограничи способността на "ядрото" на Еврозоната да продължава да оказва своята решителна помощ за т.н. "периферия" на Съюза.

Тези като цяло доста слаби индекси вероятно ще засилят очакванията, че ЕЦБ ще трябва обмисли нови серия нестандартни мерки в т.ч. ново понижение на основните лихви в Еврозоната на своето заседание в началото на октомври.