Нужна е приоритетна област за средствата от еврофондовете, която да акумулира най-голяма част от парите, които страната ни ще усвои след 1 януари 2007 г., заяви Атанас Папаризов, Председател на парламентарната комисия по евроинтеграция.

Папаризов представи лекция на тема „Отражение на присъединяването ни към ЕС върху българската индустрия", в която констатира, че въпреки проблемите във външната търговия на България, страната ни има финансово-икономическата и социална стабилност, която се развива с високи темпове.

Според направеният анализ, от 6-те оперативни програми на националната референтна рамка, България трябва да формира една с преобладаващ приоритет, а не да „разводнява" отпуснатите 5.874 млрд. евро от ЕС и 2 млрд. евро държавно съфинансиране.

Страната ни трябва да наблегне на своята конкурентноспособност, става ясно от презентацията, като следва 5 приоритетни области. По тази оперативна програма България ще получи 1.222 млрд. евро, като 873 млн. евро от европейските фондове.

Приоритети:

  1. Развитие на икономика базирана на знанието - като се подкрепят стартиращи фирми, повишава се иновативния капитал на предприятията и се подобрява про-иновативната инфраструктура.
  2. Увеличаване на производителността и ефективността на МСП - като се създадат проекти за технологино развитие на малките и средни фирми, въведат се енергоспестяващи технологии и се насърчава бизнес-кооперирането и създаването на клъстъри.
  3. Подобряване на финансирането за МСП - като се осигури подкрепа за гаранционни фондове, фондове за рисков капитал и такива за микрокредитиране.
  4. Развитие на бизнес-средата - като се развие консултантската и информационна база и се създаде Национална инфраструктура по качеството.
  5. Укрепване на международните пазарни позиции на българската икономика - като се привличат повече инвеститори, увеличава се износа и се развива туризма.