През следващата седмица, голям интерес за пазара ще представлява меморандумът от последното заседание на ФЕД. Ще се търсят следи дали икономическия растеж и намаляващото ценово напрежение може да предизвикат снижаване на лихвените нива в предстоящите месеци.

Привличащи интереса, също така ще бъдат изказванията на официални представители от ЕЦБ и Еврозоната. Това е породено от повишаването на лихвените нива от ЕЦБ до ниво от 3,25% в четвъртък и сигналите след самото заседание за възможно ново повишение през декември.

Следващата седмица се очаква централната банка на Япония (BoJ) да обяви решението си за запазване на лихвеното си ниво в петък. Средните прогнози са за възможно ново повишение на лихвите чак през първото тримесечие на 2007 г. или дори по-късно.

Предстоящата седмица ще донесе и септемврийският докладът на ФЕД за моментното състояние на американската икономика - "Бежова книга". Това ще е придружено от речта на президента на Richmond FED Джефри Лакър, който е единственият противник на решението да се оставят лихвите непроменени и е за рестриктивна монетарна политика по отношение на лихвените нива.

Инвеститорите ще следят меморандума от срещата, за да оценят до каква степен има конфликт между членовете на ФЕД по повод на забавения растеж и отслабналия инфлационен натиск.

Според пазара ФЕД трябва да понижи лихвените нива, но има опасения,че банкерите от монетарната комисия не споделя това мнение. Все още има съществена сила в икономиката и някои от спекулациите са прибързани.

Пазарите останах силно волатилни тази седмица, като индустриалният индекс Dow Jones отбеляза нов рекорд на 11,870 пункта в четвъртък, а доходността по дълговите книжа и доларът отскочиха в следствие на данните за новите работни места от САЩ в петък.

Меморандумът на ФЕД и изявлението на Лакър са насрочени за сряда. Докладът "Бежова книга" излиза в четвъртък. Септемврийските резултати за продажбите на дребно В САЩ както и данните за потребителското доверие на Мичиганския университет са в петък.

В момента се чувства, че поддръжниците на  покачването на лихвата са на ход, следствие на което доларът е по-силен. Усеща се, че ФЕД е по-загрижен за твърде високата инфлация отколкото за ниският икономически растеж и индикации за това ще бъдат следени от пазара.

Данните от петък показаха, че в САЩ са били открити едва 51 хиляди работни места през септември, най-ниското от октомври 2005 г., въпреки че трейдърите реагираха по-силно на повишената ревизия за миналия месец.

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише ще присъства на срещата на финансовите министри в Люксембург в понеделник, а във вторник ще говори пред Европейската парламентарната икономическа и парична комисия. Изявления ще има и на други говорители на ЕЦБ, включително членовете на управителния съвет Марио Драги и Аксел Уебър съответно в сряда и четвъртък.

След вдигане на лихвите от четвъртък, най-високите през последните почти 4 години, Трише намекна за ново вдигане на лихвите през декември, но не даде ясно послание за това дали ще продължи с политиката на затягане на лихвите и в началото на 2007г.

Последните данни за БВП на Еврозоната за Q2 на 2006г. са насрочени за сряда. Предварителните данни показват растеж от 0.9%, най-ускореният за 6 г., въпреки че някои анализатори смятат, че ще има пик преди да се утвърди като тренд.

Очаква се реалността в глобалната икономика да се прояви в началото на 2007 г., което да насърчи ЕЦБ за пауза по отношение на лихвения процент. Условията за икономически растеж ще поставят преграда пред действията за "затягане", особено ако ФЕД понижи лихвите.

Във вторник излизат данните за промишлените поръчки през август в Япония. Те ще дадат представа дали спадат в икономическия растеж на САЩ се отразява на японската икономика. За понеделник са насрочени данните от производствените цени за септември, както и тези за държавните жилищни цени за август.