Министърът на транспорта Петър Мутафчиев се срещна днес с министъра на икономиката, транспорта и благоустройството на германската федерална провинция Хесен Алойс Рийл.

Целта на разговорите беше да се активизира досегашното сътрудничество и да се очертаят нови възможности за коопериране между двете страни в областта на транспорта.

Петър Мутафчиев посочи следните възможни сфери на бъдещето двустранно партньорство - корабоплаването по река Дунав, организирането на пристанищната дейност, изграждането на Речна информационна система, обмяната на опит при реализирането на проект за менажиране на корабните отпадъци, насърчаването на речния туризъм, концесионирането на пристанища и други.

В областта на жп транспорта българската страна разчита на задълбочаване на сътрудничеството, особено чрез подписаното преди няколко седмици Споразумение между „БДЖ" ЕАД и DB AG за взаимна помощ и коопериране. Според министър Мутафчиев то ще спомогне за увеличаването на товарообмена между двете страни.

Като добър пример за досегашното успешно партньорство министър Мутафчиев посочи концесионирането от страна на германския концерн „ФРАПОРТ" на летищата във Варна и Бургас.

Министърът на икономиката, транспорта и благоустройството на германската федерална провинция Хесен Алойс Рийл заяви, че Хесен е не само икономически най-силната провинция във Федералната република, но е и един от най-динамично развиващите се икономически региони в Европа.

Развитието на транспорта е един от най-важните фактори, характерни за тази област. В тази връзка според него би било ползотворно сътрудничеството с германски партньори при изграждането както на пътната мрежа, така и на жп отсечки.

Двамата министри се обединиха около мнението, че Германия би могла да е полезна на България при усвояването на европейските фондове.