Съветът за сигурност на ООН гласува анонимно на вчерашното си заседание за налагане на финансови и военни санкции срещу Северна Корея, заради направеният от страната ядрен тест миналата седмица.

Японският премиер Шинзо Абе отговори, че Токио ще вземе незабавно допълнителни наказателни мерки срещу комунистическата страна. Руска делегация пристига днес в Сеул на официални разговори.

Американският държавен секретар Кондолиза Райс също се очаква да посети Япония, Южна Корея и Китай по-късно през седмицата, за да дискутира планът за осъществяване на санкциите и контролът по тяхното изпълнение.

Резолюцията на ООН, която нарече Северна Корея „сериозна заплаха за международния мир и сигурност", ще позволи да се извършва пълен контрол на целият внос предназначен за страната, като се проверява за оръжие или материали за направата на ядрено такова.

Резолюцията забранява от днес вноса и двустранната търговия на тежко конвенционално оръжие и луксозни стоки, както и ще бъде забранена ядрената програма на Северна Корея.

Посланикът на Северна Корея в ООН Пак Гил Йон, напусна демонстративно конферентната зала, в която се провеждаше заседанието, като нарече постъпката на колегите си „бандитски акт". Той допълни, че ако се забележи допълнителен натиск от Вашингтон, ще се приеме като обявяване на война.

Северна Корея и преди е отправяла подобни заплахи, но този път беше на най-високо равнище пред официални лица.

Президентът Буш обяви, че резолюцията е доказала, че живеем в свят, който е „единен по въпроса за ядреното оръжие и нерегламентираните тестове с такова".

По-голямата част от търговията на Пхенян преминава през Китай, който е заплашен от вълна от бежанци, ако комунистическото правителство вСеверна Корея се разпадне.   Северна Корея граничи на юг и с Южна Корея, където има разположени 25,000 американски войници.

В Сеул, външният министър на Южна Корея заяви, че страната му ще се съобрази с наложените санкции, но няма да преустанови проектите за индустриален парк и планински курорт, които в момента изпълнява в Северна Корея. Проблемът, е че тези две начинания донасят огромни печалби, главно за политическото управление на страната.

Китай предупреди страните, които ще изпълняват действията наложени от ООН срещу Северна Корея, да не предприемат никакви провокативни стъпки, тъй като в момента обстановката е много изнервена и може да се получат тежки усложнения.