Отпуската от право се превръща в грях. Това е пълна липса на социална отговорност на управляващите. Кризата е удобно извинение за антисоциалните действия на правителството, каза председателят на социалната комисия в НС и депутат от ПГ на КБ Драгомир Стойнев, цитиран от агенция Фокус.

За това, че министърът на финансите не може да си свърши работата, ще плаща от нас, от хората, каза Стойнев. „Нека да променим тази практика, но от сега нататък. А не да ощетяваме хората от правата им", каза депутатът.
„Всяко вето като че ли става в режим за прегласуване на мнението на управляващите. Вярно е - дебатът не е ваша силна част", коментира Стойнев.

Той съобщи, че ПГ на КБ няма ще подкрепи ветото на президента, тъй като тези изменения са антисоциали и противоконституционни. По думите му поредната проява на високомерието на управляващите ще се покаже, ако депутатите на ГЕРБ отхвърлите ветото на президента.

Приетите текстове в Кодекса на труда, касаещи новия режим на платения годишен отпуск, по никакъв начин не противоречат на Конституцията на Република България и европейските норми, каза депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова.

С направените промени ние не отнемаме никакви права по отношение на ползването на платения годишен отпуск, а напротив - ние категорично уреждаме ползването на отпуск, каза Ангелова.

Според президента - визираният срок 31 декември 2011 г. няма да е достатъчен за изразходването на натрупаните до 1 януари 2010 г. отпуски. Това е само една хипотеза, каза тя и допълни, че отпуската не е алтернативна форма на финансово стимулиране,.

Мая Манолова реплекира на Ангелова като каза, че лъжата, че няма отнемане на права на хора на труда и че няма ощетени лица с отнемането на отпуските, се мултиплицира. По думите й именно Ангелова е прокарала въвеждането на давностния срок, след който хората няма да могат да си ползват отпуск.

По думите й над 100 дни са средно неползваните дни от отпуск в администрацията. Ако всички си вземат почивките, администрацията ще бъде блокирана, каза тя. Първото правителство, което има това нахалство да лиши хората от отпуск, е това правителство, заяви Манолова.

Ангелова припомни, че депутатите на ПГ на КБ са внесли предложение за промени, което предвиждало невзетите отпуски да се изразходват до 31 декември 2012 г. Една година повече не прави текста повече или по-малко противоконституционен, коментира Ангелова.

Спорът продължи и сред депутатите Красимир Велчев от ГЕРБ и Драгомир Стойнев от Коалиция за България, които влязоха в остри пререкания по време на дебата по ветото на президента върху промените в Кодекса на труда,

Велчев упрекна депутатите от БСП, че говорят за трудовите права на хората, а те самите нямат трудов стаж. Тук става дума за едно - за умишлена злоупотреба, заяви депутатът от ГЕРБ и добави, че има примери, в които хора не са си пускали отпуск, а са били в отпуск.

Драгомир Стойнев репликира на Велчев, като каза: „Докато вие сте бил комсомолски секретар, аз съм учил в Сорбоната. Там можете да ми прочетете дипломната работа, ако знаете френски". Депутатът отбеляза, че в условия на криза всеки, който си поиска отпуск, ще бъде уволнен и хората се притеснявали от това.