Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров се срещна в Казанлък с представители на 21 фирми, наемодатели на техника, които имат претенции за неизплатени суми от основния изпълнител на лот 4 от АМ „Тракия" - Сдружение „Тракия IV" ДЗЗД.

Инж. Лазаров подчерта, че въпреки забавянето, което се отчита в момента на обекта, при добра организация от строителя - Сдружение „Тракия IV", лот 4 от АМ „Тракия" може да бъде завършен в договорения срок - 30 май 2013 г.

Агенцията своевременно разплаща към изпълнителите дължимите по договор суми за изпълнените от тях и приети от възложителя строително-монтажни работи на обекти, финансирани от ОП „Транспорт" 2007-2013 г. На изпълнителя - Сдружение „Тракия IV" ДЗЗД, АПИ е разплатила всички дължими суми. Последното плащане е от 30 януари 2013 г. Тогава са преведени 10 384 151,50 лв.

Днес за пореден път АПИ влезе в ролята на медиатор между изпълнителя, с който има сключен договор след открита процедура по ЗОП, и наемодателите на техника. Въпреки че не е страна по договорите, между основния изпълнител и наемодателите, агенцията се включи в разговорите между тях. Целта е в максимално кратък срок основният изпълнител и неговите наемодатели да постигнат споразумение за поетапно плащане на извършените и фактурирани услуги. От Сдружение „Тракия IV" ДЗЗД информираха, че водят разговори с банки за отпускане на кредит, за да започнат разплащанията на задълженията.