Кредитният рейтинг на Столичната община е повишен от BB+ на BB+ с положителна перспектива, става ясно от доклада на "Standard and poor's".

Промяната в перспективата отразява подобряващото се изпълнение на бюджета от 2006 г. насам след тригодишно влошаване. Според предварителния финансов отчет, оперативният излишък се покачва до 19% от оперативните приходи през 2007 г., а дългът остава малък, като пада на 27% от оперативните приходи до края на годината.

Положението на София, като столица на България и политически, финансов и културен център води до висок икономически растеж. В общината се произвеждат около 25% от БВП на страната и тя привлича почти 60% от преките чуждестранни инвестиции в България. Реалният ръст на БВП през 2006 г. се изчислява на 6% и би следвало да остане на ниво 6.0%-6.5% годишно през периода 2007-2009 г.

Мястото на Столична община в българската икономика е от съществено значение и е подобно на това на Букурещ, Румъния (ВВ+/стабилна перспектива/--), Петербург, Русия (ВВВ-/положителна перспектива/--).

Въпреки че БВП на човек от населението в София все още е под този на Букурещ, той е сравним с показателя на Петербург и други български градове. Процентът на безработица в София е значително по-нисък в сравнение с останалите части на страната, като структурата на заетостта е по-многообразна, което е характерно за много градове с присъден рейтинг в централна и източна Европа от подобно значение.

Подобно на руските области, на други български градове и Истанбул, финансовата гъвкавост и предсказуемост на София се влияят от силния държавен контрол върху приходите и разходите.

С умерен дълг, Столична община е значително по-малко задлъжняла от Букурещ, но има по-голямо дългово бреме от сходните й градове. Въпреки това, поради дългосрочните падежи и планове на амортизация, обслужването на дълга на София се очаква да остане под 5% от оперативните приходи дългосрочно, което е по-добро от сходните градове.

София обхваща 16% от населението на страната и произвежда повече от 30% от националния БВП.

През 2006 г. преките чуждите инвестиции (ПЧИ) в София бележат ръст от 27% до около 3 млрд. щатски долара, или 53% от ПЧИ за страната. Тази тенденция се очаква да продължи през 2008 г. и няколко следващи години.

Две трети от инвестициите в София са в недвижими имоти, строителство, финансови услуги и търговия. Това са основните области за ръст на градската икономика и спомагат за развитие на третичния сектор, въпреки че повишават излагането на риск от възможна волатилност на пазара на недвижими имоти. Търговията и транспорта са водещите сектори в местната икономика, като в тях са заети 31% от общата работна сила в София и генерират 64% от общите продажби. Следват ги промишлеността и строителството.

София няма официална политика по ликвидността и не поддържа кредитни линии. При нужда, тя действа благоразумно, като трупа резерви, за да се извършват плащанията по еврооблигационната емисия от 2002 г., например. Общината има право да инвестира резервите единствено в ДЦК.

Към края на 2007 г. прекият дълг на града се очаква да е на скромните 19% от оперативните приходи. Дългът основно се състои от частично усвоени кредити с дългосрочни планове на амортизация от ЕБВР, ЯБМС и търговски банки.

Поради дългосрочните падежни структури и планове на погасяване, през 2007 г. обслужването на дълга остава ниско, на около 4% от общите приходи. Въпреки че обслужването на дълга се очаква да расте, вероятно е да остане под 6.0% от общите приходи през следващите две до три години.

Столична община е изложена на валутен риск, тъй като 90% от дълга й е деноминиран в чуждестранни валути. Тъй като българският лев, обаче е фиксиран към еврото, в краткосрочен план не се очаква флуктуация на обменните курсове.