Битката в БСП била за връзките с Русия, прогнозира в. „Новинар"

Цялата битка, която започва в БСП, е кой да контролира връзките с Русия и потока на рублите към България. Това заяви вчера депутатът от ДСБ Атанас Атанасов по повод информацията, че министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров е замесен в скандала с "Топлофикация" - София и арестувания за корупция бивш шеф на дружеството Валентин Димитров. Според Атанасов атаката към Овчаров излиза от МВР и от ГДБОП.

Не виждам основание министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров да се притеснява във връзка с писмото, по-скоро трябва да се притесняват тези, които са правили опити да го манипулират, категоричен беше пък вътрешният министър Румен Петков. Не мога да подкрепя Овчаров, без да имам достатъчно данни, нито пък да го обвинявам, без да имам такива, каза обаче депутатът от БСП Костадин Паскалев и обяви, че позицията му по случая е неутрална.

Проблеми в ръководството на БСП няма. На 26 август се проведе пленумът, на който ми беше гласувано политическо доверие, а сега с писмото няма никакво съмнение, че то също ще ми бъде гласувано. Така реагира самият енергиен министър и изрази увереността си, че скандалите около него няма да дестабилизират партията.

Той разказа, че адвокатите на Валентин Димитров са се срещнали в кафе, за да обсъдят писмото, и са го забравили там. Намерила го бдителна гражданка, която го занесла в съответните служби. "След около два месеца писмото се появи при мен и там пише: "Какво става с помощта на Р. Овч. - той прави точно обратното". В новия вариант на писмото фразата "той прави точно обратното" я няма, припомни Овчаров и обясни, че новият вариант на писмото е манипулиран. Първият текст може да се използва като доказателство, че аз не помагам на Валентин Димитров, това е автентичният текст, който касае моята персона, уточни още министърът.

Румен Овчаров не трябвало да се притеснява, успокоява в. „Труд"

"Не виждам основание министърът на икономиката Румен Овчаров да се притеснява във връзка с писмото на бившия изпълнителен директор на "Топлофикация-София" АД Валентин Димитров. Очевидно е, че писмото е било дописвано". Това заяви вчера министърът на вътрешните работи Румен Петков.

Според МВР шефа трябвало да се притесняват тези, които са правили опити да манипулират писмото. Службите към МВР свършили работата си изключително коректно. "Ако не бяхме предприели тези действия, с основание щяхме да сме обвинени, че прикриваме определена информация", обясни министър Петков. Но не уточни как писмото с инициалите" Р. Овч." е попаднало в медиите.

Междувременно общото събрание на акционерите на "Топлофикация - София" освободи от длъжност изпълнителния директор на дружеството Георги Рогачев. Бордът на директорите ще бъде попълнен на събрание на акционерите на 12 януари. В момента Рогачев е в ареста по обвинение за присвояване на средства от "Топлофикация - София".

Писмото е фалшиво, партията е зад мен, в. „Стандарт" цитира Румен Овчаров

Писмото на Вальо Топлото от затвора, което набърка енергийния министър Румен Овчаров в скандала с "Топлофикация" е манипулирано.

Подобно писмо се появи при мен още преди 2 месеца, разказа Овчаров пред Нова телевизия. Но в него пишело "какво става с помощта на Р. Овч., той прави точно обратното". В новия вариант на писмото фразата "той прави точно обратното" я няма, обясни министърът. Овчаров определи случващото се като интрига и сапунен сериал. Времето на подобни компроматни игри вече е отминало, каза още той.

Смятам, че Румен Овчаров е невинен, докато не се докаже виновността му, коментира пред Би Ти Ви бившият червен лидер Красимир Премянов. По думите му случаят с многото издания на едно и също писмо говори за активно мероприятие.

Нещата около прокуратурата започнаха да излизат от контрола на тези, които до момента са си мислели, че ги контролират. Затова започва следваща фаза - измислянето на писма, коментира още Румен Овчаров. Той иронично преразказа версията, според която адвокатите на Топлото изпуснали писмото в столично кафене. Бдителна гражданка го намерила. И го предала точно където трябва - в ГДБОП. Как си представяте, че всичко това може да стане случайно, запита риторично министърът.

Имам политически гръб, имам политическото доверие - и на ръководството на партията, и на тесния му кръг, и на ръководството на партията в широкия му кръг, заяви Овчаров. Според него е съвсем естествен фактът, че вътрешният министър Румен Петков не го е информирал за полученото писмо. Няма никаква логика да информира мен. Той е смятал, че това е автентично писмо и като такова го е предал на прокуратурата, обясни Румен Овчаров.

"Сън" ни врътна мръсен номер, пише в. „Стандарт"

Гаден, но изпипан до съвършенство номер, ни извъртя най-тиражният британски таблоид "Сън" като показа как у нас може да се купи фалшив паспорт дори на името на британския вътрешен министър. Ефектният номер бе спретнат точно в навечерието на влизането ни в ЕС, когато падат визите за пътуване на българи към Великобритания. На Острова явно България става все по-любима тема. Именно англичани със скрита камера събориха Батето от олимпийския му трон. Но след този удар последва и гафът на "Сън". Той изкара страната ни развъдник на СПИН, макар у нас заболелите да са 10 пъти по-малко, отколкото в Англия.

Репортерът на "Сън" Оливър Харви купи за 844 евро в София фалшив български паспорт на името на британския вътрешен министър Джон Рийд. Снимката в паспорта е на журналиста Харви, а годината на раждане е измислена. Много е лесно да се купи паспорт менте в затъналата в корупция България. Престъпници могат да проникнат във Великобритания, като използват подобни документи, тръби "Сън".

Акцизна сурвачка за ЧНГ - бензинът поскъпва с 12 ст., предупреждава в. „Сега"

Най-масово използвани горива за автомобили у нас - бензин А95 и дизел, ще поскъпнат в мига, в който в цяла България ще гърмят фойерверките по повод влизането в Евросъюза. От 0.00 часа на 1 януари 2007 г. най-големите вериги бензиностанции у нас - "Петрол", "ЛУКойл", ОМВ и "Шел", ще превключат на новите цени, които са с 12.6 ст. на литър по-високи заради новия акциз. Така бензин А95 ще скочи от 1.63-1.65 лв. за литър на 1.76-1.78 лв. Дизелът ще поскъпне от 1.60-1.63 лв. за литър на 1.72-1.76 лв. Само пропан-бутанът остава със същия акциз и промяна в неговата крайна цена не се предвижда. "Независимо дали имаме някакви количества горива, купени преди Нова година, не можем на 1 януари 2007 г. сутринта да продаваме със стария акциз, защото трябва да внесем в хазната вече по 635 лв. за всеки 1000 литра продаден бензин и по 535 лв. за всеки 1000 литра продаден дизел", обясниха от "Петрол". Това е със 105 лв. повече от досегашния акциз.

Първоначално управляващите предвиждаха да вдигнат акциза за горивата с 55 лв. на 1000 литра, което щеше да доведе до поскъпване на бензина с 5-6 стотинки. Тримата лидери на управляващата коалиция - Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, обаче решиха да изтеглят за 2007 г. предвиденото за 2008 г. увеличение на акциза и така да осигурят допълнително 50-60 млн. лв. в бюджета.

Повишението на цените идва въпреки призивите търговците да си намалят печалбата. В момента от всеки литър продадено гориво те печелят по около 13 ст. Според тях обаче това едва покрива разходите по продажбата. Очаква се от догодина големите вериги да въведат по-масово клиентски карти за намаление при зареждане от техните бензиностанции. Досега такива карти издаваше "ЛУКойл", а отскоро и "Газтрейд". Те осигуряват от 1 до 4 ст. отстъпка за всеки литър гориво.

Поскъпването на бензина и дизела автоматично ще повлече нагоре цените на повечето стоки.

Пипнете Станишев на площада, призовава в. „Монитор"

Премиерът Сергей Станишев ще посрещне новата 2007 година на площада "Ал. Батенберг" в центъра на София, стана ясно вчера. Там той ще празнува с гражданството както новата година, така и приемането на страната ни в Европейския съюз. Всеки, който желае да пипне министър-председателя за късмет, ще има възможност да го направи на площада, малко преди да започне новата календарна година.

Започна голямото пътуване към дома, отбелязва в. „Монитор"

Стотици пристигнаха с обедния влак от София за Варна, за да празнуват Нова година със свои роднини и приятели. От БДЖ очакват голям поток от пътници през празничните дни и са предвидили допълнителни вагони за някои влакове.

Купуват 2 подводници на старо - "Слава" си отива, пише в. „24 часа"

До 2012 г. трябва да бъдат купени 2 подводници втора ръка, обяви вчера във Варна зам.-командващият ВМС контрададмирал Пламен Манушев.

Очаква се първата да бъде доставена още през 2008 г., а втората - 4 г. след това. Въпреки ремонта животът на батерията на единствената ни годна подводница "Слава" изтича. Нова батерия няма да бъде купена, защото е много скъпа, заяви Манушев. Екипажът на вече неизползваемата подводница "Надежда" плава на "Слава", за да не губи форма. На официална церемония във Варна бяха наградени моряците от фрегатата "Дръзки", участвала в мисията ЮНИФИЛ край бреговете на Ливан.

Дават по 1000 лв. на бебе, отбелязва в. Труд"

По 1000 лв. ще получава от догодина всяко бебе, родено в Чепеларе. Това решение беше взето единодушно на заседание на местните общинари.

Парите ще бъдат отделяни от бюджета на общината и изплащани на родителите на детето на първия му рожден ден. Условието е те да представят документ, че 3 години преди датата на раждане на бебето им са имали постоянен адрес в община Чепеларе. Детето също трябва да има постоянен адрес в нея.

Трескаво чистят пари от ДДС сметките, коментира в. „Стандарт"

Фирмите трескаво чистат парите си от ДДС сметките в последните дни на годината. Компаниите масово разплащаха задълженията си към доставчици и така чистеха натрупаните средства в ДДС сметките. Причината е, че от 2007 г. тези сметки вече няма да се използват. Парите за покупките ще се изпращат на една сметка на доставчика. Но средствата в ДДС сметките ще останат блокирани още няколко седмици. Всеки търговец трябва да изпрати писмо на банката си, в което да каже къде да бъдат преведени парите от ДДС сметките. Банките ще превеждат парите до 15 дни след получаване на писмото, но най-късно до 31 януари 2007 г. ДДС сметките ще бъдат закрити.

Във вчерашния брой на Държавен вестник излязоха последните промени в Закона за ДДС. Те уреждат начисляването на ДДС от купувача при сделки със скрап. Освен това при периодични доставки фактура ще може да се пише с крайното плащане, а не за всяка стока поотделно.

Изцяло нови фактури трябва да попълват фирмите от 1 януари, като първата им трябва да има номер 0000000001. На сайта на Националната агенция за приходи има примерна фактура. Освен това на сайта е призната грешка в правилника за прилагане на Закона за ДДС, свързана със счетоводния софтуер. Тя ще бъде официално поправена със следващите промени в правилника.

"Диема" спира за втори път, отбелязва в. „Труд"

За втори път ще спрат каналите на тв "Диема" по кабелни оператори. Преди 3 г. частната телевизия загуби за един сезон английския шампионат от Би Би Ти. Тогава "Кейбълтел" и "Евроком" прекратиха излъчването. "Диема" си върна правата година по-късно.

Телевизията държи английското първенство до 2010 г., испанското и френското - до 2009 г. В схемата на каналите са тенис сериите "Мастърс" и най-популярният турнир от Големия шлем - "Уимбълдън". Безспорният удар на "Диема" е купуването на правата за "Евро 2008". По закон европейското трябва да е по ефирна телевизия, а "Диема 2" кандидатства за лиценз.

Преди година и половина за първи път телевизията въведе плащане за конкретен мач. Потребителите на кабелните оператори трябва да извадят по 4 лв. абонамент за "Диема Екстра" и отделно по 2 лв. за всеки от най-интересните двубои, определени от телевизията.

Сегашният скандал назрява повече от два месеца. Част от кабелните оператори вече прекратиха излъчването на "Диема Екстра", а сега преустановяват излъчването и на другите 3 канала - "Диема +", "Диема 2" и "Диема Фемили".

Досегашната практика при подобни проблеми обаче показва, че времето ги лекува и едва ли сме заплашени за първи път в историята да не гледаме голямо първенство - "Евро 2008"...