След четиричасово заседание Министерският съвет прие проекта на Закон за държавния бюджет на Р България за 2007 г., внесен от министъра на финансите Пламен Орешарски, съобщиха от МФ.

Бюджет ‘2007 е първият бюджет на България като пълноправна страна-член на Европейския съюз, поради което той беше одобрен под надслов "Едно европейско начало".

Според приетия проектобюджет очакваният ръст на брутния вътрешен продукт през 2007 г. е 5,8%, което е с три процентни пункта повече от прогнозирания икономически растеж в Европейския съюз. Очакваната средногодишна инфлация е 4,4 на сто.

В Бюджет 2007 е заложено увеличение на пенсиите от 1 юли 2007 г. с 8,5%. Предвижда се минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да се повиши от 85 лв. на 92,23 лв. Социалната пенсия за старост ще бъде 68,36 лв. при 63 лв. в момента. Максималната пенсия ще нарасне от сегашните 455 лв. на 490 лв.

Бюджетните заплати ще се увеличат с 10 на сто, а необлагаемият минимум ще нарасне от 180 на 200 лв. През следващата година минималната работна заплата ще се повиши от 160 на 170 лв. Размерът и съотношението на осигурителните вноски работодател/работник остават непроменени - 65:35, предвижда още документът.

В консолидираната фискална програма за 2007 г. е извършено обвързване на европейските фондове в общата бюджетна рамка при спазване на ограничението за големината на публичния сектор, запазване на макроикономическата стабилност и реализиране на приоритетите на правителството.

Основните приоритети са максимално усвояване на средствата от европейските фондове, повишена социална насоченост и изграждане на модерно общество, основано на съвременните информационни технологии, иновации и повишаване качеството на човешкия капитал. Присъединяването ни към Общността и достъпа до фондовете ще предоставят безпрецедентна възможност пред българската икономика - използване на ресурсите за ускоряване на процеса на конвергенция, продължаване на реформите и нарастване на инвестициите за модернизация на българската икономика.

Излишъкът по консолидираната фискална програма за 2007 г. се предвижда да бъде 385,6 млн. лв., което е 0,8% от планирания БВП. Той е съобразен с негативния баланс по текущата сметка, очаквания натиск върху вътрешното търсене в следствие на притока на европейските фондове и цикличното развитие на икономиката.

През следващата година приходите на консолидирана основа ще възлязат на 21 326,6 млн. лв., което е 41,7% от БВП. Данъчната политика продължава да е насочена към стимулиране на инвестиционния процес и икономическия растеж.

От 2007 г. ставката на корпоративния данък се понижава от 15% на 10% и ще бъде най-ниска в страна от ЕС. Това ще остави на разположение на бизнеса около 290 млн. лв. Целта е нарастване на корпоративните инвестиции, повишаване на конкурентноспособността на местното производство и повишаване на доходите. Скалата за облагане на доходите и броя на етажите през 2007 г. ще бъдат същите както и през тази година.

Публичните разходи на консолидирана основа през 2007 г. ще са 20 941,0 млн. лв., което е 40,9% от БВП. В тази сума е включена и вноската на България в бюджета на ЕС. Най-значителен дял от консолидираните разходи са предвидени за сферите:

  • социално осигуряване и грижи - 33% от общите разходи
  • отбрана и сигурност - 13,4%
  • икономически дейност и услуги - 12,3%
  • здравеопазване - 10,9%
  • образование - 10,5%

Приетият от правителството Проектобюджет предвижда публичните разходи за здравеопазване да бъдат 2 215,6 млн. лв. или 4,3% от БВП. Лечебните заведения за болнична помощ ще продължат да се финансират от един източник - Националната здравноосигурителна каса. Чрез бюджета на Министерството на здравеопазването ще бъдат финансирани дейности, които са свързани с общественото здравеопазване, спешната помощ, осигуряването на скъпоструващи медикаменти и консумативи, изпълнението на над 20 национални програми, приети от правителството като част от Националната здравна стратегия.

През следващата година с 82,4 млн. лв. нарастват средствата за обезщетение при бременност и раждане, като от 1 януари 2007 г. срокът за получаване на обезщетението се увеличава от 135 на 315 календарни дни.

През 2007 г. за сектор образование планираните разходи са 2 138,2 млн. лв., което е 4,2% от БВП. С Бюджет 2007 се въвежда нов модел на финансиране на системата, който се основава на единен разходен стандарт. Нараства ролята на програмното финансиране, а в системата на висшето образование са актуализирани стандартите за издръжка за обучение на един студент, средствата за стипендии и за студентски столове и общежития.

В бюджета се следващата година се отдава приоритет на капиталовите разходи, които нарастват с 24.6% спрямо тази година.

Сферите, които ще получат основна част от публичните инвестиции, са земеделие, транспорт, благоустройство и околна среда. По-високи разходи са планирани за образование и здравеопазване.