Разговаряме с проф. д-р Дико Бошнаков, дмн, началник на Клиника по ортопедия и травматология, зам.-председател на Съвета на директорите на УМБАЛ „Света Анна - Варна" АД

Проф. Бошнаков, варненската болница „Света Анна" е сред най-старите в страната, разкажете за развитието й през годините?

През 1879 г. в България се разкриват първите десет „Първокласни" болници. Между тях е и държавната болница във Варна. През 1972 г. се извършва интеграция между Висшия медицински институт и Първостепенна окръжна клинична болница. Двете заведения се сливат щатно и образуват Медицински факултет с факултетска болница, който е част от Медицинска академия - София. От 1978 г. ВМИ и ПОКБ се разделят административно и икономически, но се запазва съвместната им дейност.

От август 2000 г. болницата е регистрирана като акционерно дружество и приема названието: Многопрофилна болница за активно лечение „Света Анна - Варна" АД с 51% държавно участие. Тя осъществява дейността си при стриктно спазване на изискванията на Закона за лечебните заведения, Търговския закон и останалите действащи нормативни актове. Болницата разполага с модерна апаратура, която дава възможност за бърза диагностика и адекватно лечение.

УМБАЛ „Света Анна - Варна" АД има разработена програма за управление и развитие на лечебното заведение като част от внедрената Система за управление на качеството по ISO 2001:2008 от 2010 г., в която са определени мисията, целите, задачите и основните приоритети за развитие на болницата.

Какво представлява лечебното заведение към днешна дата?

С решение на Министерския съвет от ноември 2011 г. МБАЛ „Света Анна - Варна" АД е определена за университетска болница. В началото на 2013 г. Министерството на здравеопазването определя отлична оценка за срок от 5 години за цялостна дейност на болницата и за обучение на студенти и специализанти.

УМБАЛ „Света Анна - Варна" АД е лечебно заведение, в което през 2012 г. са разполага с 424 стационарни легла (459 през 2009 г.), извършва се медицинска дейност по 27 медицински специалности в 21 болнични структури - 10 клиники и 12 отделения. През последните 3 години, средно годишно през болницата преминават на стационарно лечение около 20 000 пациенти. 11 от болничните отделения са с хирургична насоченост.

УМБАЛ „Света Анна - Варна" АД е осигурена с медицински персонал. Съгласно утвърденото щатно разписание в болницата работят 1031 души, в т.ч. висш медицински персонал - 252, висш немедицински - 28, специалисти по здравни грижи /сестри, лаборанти, акушерки/ - 371, санитари - 219.

Университетска многопрофилна болница за активно лечение - УМБАЛ „Света Анна - Варна" успешно се включва със своята многомащабна и високоспециализирана дейност към модерното лечение на постъпващите по спешност и планов порядък болни.

Според изискванията на Закона за лечебните заведения в болницата се извършва:
• Диагностично-лечебна дейност на съвременно ниво.
• Висококвалифицарана консултативна дейност в града, областта и Североизточна България.
• Научно-изследователска дейност.
• Учебна дейност - обучение на студенти по специалността „Медицина" към МУ - Варна и обучение на различни специалности към Медицински колеж - Варна.
• Обучение на лекари от България и чужбина за придобиване на съответната специалност.
• Провеждане на курсове за усъвършенстване на лекари по актуални проблеми на специалностите.
• Провеждане на курсове, необходими за специализанти по различни специалности за вземане на специалност.

Важна част от дейността на болницата е обучението на студенти и специализанти...

Както вече споменах, оценката на Министерството за обучение на студенти и специализанти е „отлична" за срок от пет години. Обучението на студентите се извършва в седем клиники на болницата - Хирургия, Урология, Ортопедия и травматология, Съдова хирургия, Неврохирургия, Кожно и венерически болести, Акушерство и гинекология.

Обучението на специализанти се извършва в 13 клиники на УМБАЛ „Света Анна - Варна": Хирургия, Урология, Ортопедия и травматология, Съдова хирургия, Неврохирургия, Детска хирургия, Вътрешни болести, Детски болести, Ушно-носно-гърлени болести, Анестезиология с интензивно лечение, Акушерство и гинекология, Нервни болести.

Какви са приоритетите на ръководството за бъдещето на „Света Анна - Варна"?

Основният приоритет е болницата да запази позицията си на водещо лечебно заведение в Североизточна България, в което се оказва денонощна спешна и планова висококачествена медицинска помощ.

Най-младото отделение в структурата на УМБАЛ „Света Анна - Варна", открито февруари 2007 г., е това по Спешна медицина, обслужва около 60 000 пациенти годишно (160-180 пациента на ден), от които хоспитализира около 8 000 пациенти годишно, което е приблизително 30% от общата хоспитализация в болничното заведение.

Осигурена е непрекъсната 24 часова квалифицирана помощ от медицинските екипи на отделението. Тук преминава целият травматизъм на града и региона, болни в шоково състояние, освен това в летния туристически сезон населението на Варна и региона нараства с два-три пъти и тогава се бележат пикови моменти в структурата (по 200-220 пациенти, преминали на денонощие).

През януари 2011г. на мястото на бившето Детско кърмаческо отделение в болницата е създадена Клиника по детски болести, която обслужва деца от Варна и региона с широк спектър на заболявания, в това число и спешни състояния.

През април 2012 г. е открита реновираната Клиника "Вътрешни болести", с високо квалифицирани специалисти, разполагащи с модерна апаратура, но и място, в което пациентите се чувстват комфортно и уютно.

Благодарение на финансова субсидия от Министерството на здравеопазването през август 2012 г. е закупен Компютърен томограф Somatom Emotion 16, Siemens.