Разликата в доходността на европейските 2 и 10-годишни облигации се снижи още повече през изминалата седмица, след като от ЕЦБ заявиха, че е възможно монетарната комисия да продължи с лихвеното покачване и през следващата година.

Разликата достигна до 16 базисни пункта през изминалите 3 седмици, което е най-ниската стойност от декември 2005 г. до сега. Доходността по 2-годишните книжа се покачи до най-високото си ниво от август 2002 г., след като Трише загатна, че лихвеното ниво може да се покачи над всеобщите прогнозни нива.

Доходността по 10-годишните дългови документи остана почти без промяна през изминалата седмица, след като се покачиха очакванията за забавяне на американския икономически растеж, който ще понижи и инфлационния натиск в глобален мащаб.

Дори да станем свидетели на ново покачване на кривата на доходността през следващите седмици, тя пак ще се понижи, когато ефектите от световното икономическо забавяне станат по осезателни, това заяви експерт по дълговите пазари от европейска банка.

Доходността по немските 2-годишни държавни облигации беше слабо променена до 3.65% на петъчната търговия, като за цялата седмица отбеляза покачване от 2 базисни  пункта. 10-годишните дългови книжа в Германия се понижиха с 2 базисни пункта за седмицата до ниво 3.77%.

Цената на 3.5% облигация, която е с матуритет септември 2008 г. се покачи с 0.02 или 20 евро цента на 1,000 евро до цена 99.73. Цената и доходността на облигациите се движат в противоположни посоки.

Сравнителните държавни облигации в Еврозоната върнаха загубите си, след като в петък излезе доклада от САЩ за инфлацията, която през август се е забавила до 0.2% от 0.4% през юли.

В допълнение, инфлацията в Еврозоната продължава да се понижава за втори пореден месец, след като цената на петрола се понижи с над 20% от рекордните си стойности от над $78 за барел. Потребителските цени се покачиха с 2.3% на годишна база през изминалия месец, след като за юли покачването беше 2.4%.   

Отмяната на инфлационното напрежение в Европа, няма да промени решението на ЕЦБ да покачва лихвеното ниво, заяви Маркус Остуалд дългов мениджър в лондонска банка. Европейската банка ще се придържа към пролихвената си политика докато лихвата не се покачи с още 1.5 до 2.0%, продължи той. До тогава има още доста време.