На среща-дискусия проведена в Националния млечен борд бяха обсъдени възможностите български млечни продукти да кандидатстват за получаване на защита на наименования за произход, географски указания или храни с традиционно специфичен характер, информира пресцентърът на МЗГ.

В дискусията на тема „Европейска политика за качествени продукти" взеха участие представители на млекопреработвателни предприятия, ангажирани в производството на традиционни млечни продукти с участието на експерт на МЗП.

По време на срещата се разясниха основните моменти в законодателната уредба по отношение на защитените наименования на продукти по европейската система за качествени храни, както и опита на други страни-членки на ЕС, защитили свои наименования на продукти в различни категории храни.

Към момента в Европейските регистри за защитени наименования на земеделски продукти и храни са регистрирани около 700 защитени наименования на продукти /без вината и спиртните напитки/, а около 300 заявления се обработват.

Заявка за защита на наименование на даден продукт може да се направи само от група производители, които работят с продукта, като процедурата и на национално, и на европейско ниво е безплатна.

Предстои приемането на наредба, която ще регламентира реда и условията за подаване на заявления за регистрация в съответствие с приетите Регламенти на ЕС през 2006-2007г.