700 хил. лв. е стойността на ремонтите, които е извършила община В. Търново във всички детски градини през изминалото лятото. 480 хил. лв., заделени по инвестиционната програма за образование, са похарчени за подмяна на дограма в градините "Св. св. Кирил и Методий", "Ален мак", "Рада Войвода" и "Първи юни", съобщава "Янтра днес".

Други 220 хил. лв. от бюджета са използвани за текущи ремонти и обзавеждане в 11 градини в града. От 1 септември с нови спални и обзавеждане в занималните са 4 детски заведения.

Целодневната детска градина в село Килифарево е изцяло ремонтирано за 120 хил. лв.. Вътрешно боядисване е извършено в градината в село Самоводене, напълно ремонтирана е кухнята в градината в Балван, която кандидатства да стане целогодишна.

От 5 до 9 септември РИОКОЗ и Дирекция "Образование" ще проверяват училищата, за да им издадат разрешение за започване на учебната година. Интересен факт е, че след като училищата преминаха на делегирани бюджети, директорите сами решават какви средства да вложат за ремонти.

Въпреки това от собствени приходи общината е дофинансирала образователната система със 720 хил. лв. Около 600 хил. лв. са вложени за проектиране, изграждане на отоплителна система и газификация в СОУ "Ем. Станев", Хуманитарна гимназия и СОУ "В. Благоева". Още 120 хил. лв. са похарчени за ремонт на покрива над физкултурния салон в СОУ "Г. С. Раковски".

Великотърновската община кандидатства за съфинансиране пред МОН по националната програма за подмяна на материалната база в училищата. Искаме да ни бъдат отпуснати 300 хил. лв. за дограмата в Езикова гимназия, 100 хил. лв. за ремонт на санитарните възли в ПМГ "Васил Друмев" и още 200 хил. лв. за изграждането на министадион в СОУ "Г. С. Раковски", обясни шефката на Дирекция "Образование" Румяна Йорданова.