Според проучване публикувано днес в Париж, цитирано от АФП, по-голямата част от руснаците, които съставляват средната класа в огромната страна нямат доверие в стабилността на икономиката и в държавните органи. Освен това те не смятат, че могат да въздействат върху хода на политическите събития.

Мнозинството-76% от анкетираните „се чувстват застрашени от произвол на държавните органи като полиция, съдилища и данъчни власти". Около 83% са мнение, че не могат да въздействат на политическите процеси в страната, а 49% имат намерение да напуснат страната си.

Правилата на пазарната игра в Русия, се сменят често - и на федерално, и на регионално ниво. Режимът за данъчен и качествен контрол все повече се затяга и процесът не върви нито последователно, нито предвидимо.

Местните власти често предприемат инициативи, чието съдържание и стил се оценяват от бизнеса като шокови. Внезапните и чести нормативни промени силно затрудняват планирането на бизнеса и живота в страната.

Голям е броят и на хората, които са положително настроени към бъдещето на страната си. От участниците в проучването 57% заявяват, че са „оптимисти за бъдещето на Русия" в ролята и на водеща световна сила.

През последната година се наблюдава увеличение на потреблението на стоки и услуги в страната, въпреки покачването на цените, които си остават по-ниски от средните за източноевропейските членки на ЕС, например.

Причината за това във време, когато световните пазари са в криза, може да се търси в 8-годишния стабилен икономически растеж. Като за първото тримесечие на 2008 ръстът на руската икономика е близо 8,5% на годишна база, а през 2007 е бил 7.4%.

Това се дължи преди всичко на рекордните цени на петрола и газа. Но дори и така да е, реалните доходи и покупателната възможност на руснаците растат много бързо.

Освен руските петролни компании от високите цени на петрола се облагодетелства и руското правителство, тъй като данъчните постъпления от петролните компании, които отиват във фонда за стабилизиране, нарастват. През изминалата година средствата в този фонд се увеличиха с над 60 процента и сега възлизат на над 150 милиарда долара. Това е близо една трета от валутния резерв на Русия, който в момента е 450 милиарда долара.

За разлика от САЩ и от Обединеното кралство Русия е свободна има незначителен външен дълг и положителен платежен баланс.

След като две години възвращаемостта от инвестициите там надхвърляше 50 процента, през 2007 година руската фондова борса отбеляза по-слаб ръст.

Все пак през миналата година борсата - съгласно данните на Morgan Stanley е отбелязала ръст от над 20%. Въпреки че показателите на Китай, Индия и Латинска Америка са по-добри, възвращаемост на инвестициите с над 20 процента е доста приемлива, особено ако я сравним с възвращаемостта на инвестициите в Обединеното кралство и Америка.

Средната заплата в Русия през юни е достигнала 13 810 рубли, а през второто тримесечие се очаква да бъде 13 040 рубли, като устойчиво е преминала прага от $500. По-висока тя е била само през декември 2006 г., като трябва да се има в предвид, че през този месец по традиция се включват новогодишните бонуси и премиите.

През юни 2007 г. средната заплата се е повишила с 25% в сравнение с юни 2006 г. Още по-показателни са темповете на ръста на заплатите за няколко години - за две години те са нараснали 1,6 пъти, за три години - 2 пъти, а за осем години - 8,5 пъти.

Руснаците плащат ниски наеми и режийните разходи. Което означава, че им остават доста пари за харчене.

Повечето от тях остават подозрителни към банковата система след финансовата криза през 1998 г., когато рублата се обезцени за един ден и няколко банки фалираха. Затова те не са склонни да влагат парите си във финансови институции. Вместо да си откриват сметки, предпочитат да ги инвестират в битова техника и коли.

В началото на годината Владимир Путин обяви концепция за развитие, според която към 2020 година не по-малко от 60-70 процента от населението на Русия ще се отнася към средната класа, а диференцирането на доходите ще намалее.

Планира се месечният доход на средната класа да нарасне от 20 000 рубли ($850) до 46 000 рубли ($1940) към посочената година. Предвижда се броят на почиващите в чужбина руски граждани да нарасне от 54 на 1000 до 250 на 1000. Кола трябва да имат 604 от 1000 при сегашните 180 на 1000 души.

Вчера директорът на руската „Сбербанк" и бивш министър на икономическото развитие Герман Греф. заяви, че последиците от световната финансова криза ще започнат да се отразяват на руската икономика през второто тримесечие на тази година, а руските банки ще бъдат принудени да увеличат лихвите по кредитите.

 

$1=23.657 рубли