За първи ден от доста време търговията на Българска фондова борса (БФБ) придоби нормални за големината на нашия пазар параметри. Дори не толкова като обеми и оборот, колкото като инвеститорска активност, погледнато от към брой сделки. Обемите и оборотите ще се увеличат едва тогава, когато идеята за дългосрочен ръст на цените на компаниите на БФБ стане тенденция.

През изминалата седмица видяхме вдъхновение, ентусиазъм, еуфория и не на последно място наличието на финансов ресурс, който поне в по-голямата си чест е нов на пазара, и който може би е подтикна родните играчи да извадят и изтупат от праха, съхраняваните за такива моменти финансови ресурси.

Оборотът в края на борсовата сесия удари на 2.687 млн. лв. при близо 2 хил. сключени сделки и 118 търгувани емисии.

Индексите затвориха деня и седмицата, така както и започнаха - с повишения, най-големите от които регистрираха днес.

Най старият борсов измерител SOFIX удари максимална за днес стойност от 417.83 пункта, но затвори на ниво 413.22 или 6.28% повишение. Абсолютно всички от принадлежащите му компании, затвориха с повишение в средната цена, като средното повишение бе около 5%. Най-голямо повишение в индекса регистрираха Каолин АД и ТБ Корпоративна търговска банка АД, покачвайки с 13.91 и 12.59% съответно до 4.64лв и 51.17лв.

BG40 също затвори с приличен ръст от 8.58% до ниво 115.75 пункта. Всички компании с изключение на Етропал АД и БенчМарк фонд имоти АДСИЦ затвориха с повишения в средната си цена.

BGTR30: Както и при SOFIX и тук липсваше „загубила" от цената си позиция. Повишението в края на сесията бе с нови 6.5% , но по важното бе преодоляването на психологическото ниво от 300 пункта, като индекса затвори на 308.19.

Малко странно, но не и учудващо за днес, индексът на АДСИЦ-ите затвори на плюс и то над 40 пункта, на ниво 40.50. Повишението за днес е с 2.43%, благодарение на ръста в книжата на Адванс Терафонд АДСИЦ, покачили цената си над номинала, до 1.08 лв. и 3.50%-ния ръст на акциите на ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ до 0.77лв.

Вчерашните първенци по брой сделки Централна кооперативна банка АД, Първа Инвестиционна Банка АД запазиха позициите си и днес със съответно 204 и 163 сделки. Първият трезор покачи капитализацията си с 2.62%, а средната си цена до 1.37лв. Първа Инвестиционна Банка АД пък повиши самочувствието на цената си с 3.68% до 2.51лв. средна цена. Плътно зад тях в тази класация отново се настаниха двата вида книжа на Химимпорт, обикновени и привилегировани, покачвайки с почти идентични проценти - 3.89% и 4.03%.

Сред отличниците по ръст в цената се наредиха инфраструктурните компании Трейс груп холд АД и Мостстрой АД където видяхме повишения от порядъка на над 12.6%. Цените им достигнаха нивата 12.06 лв. и 4.93 лв.

Дали цялостната търговия не бе просто инцидентна еуфория и манипулация при тънък пазар, ще разберем през следващите седмица-две. Каквото и да се случи най-летния месец не предвещава да бъде скучен.