За предстоящия ремонт на зала „Конгресна" разговаряме с прокуриста на Двореца на културата и спорта - Варна, Симеон Варчев

Г-н Варчев, какви нови възможности разкрива предстоящият ремонт на Дворец на културата и спорта?

Варненският Дворец на културата и спорта има шанс отново да се превърне в една от добрите спортни дестинации, след основен ремонт на зала „Конгресна", по обещано финансиране от управляващите. За да приемаме първенства от по-висок ранг, е крайно наложително осъществяването на този ремонт. Имам твърдо обещание, че държавата ще отпусне целево 5 млн. лв. от бюджета. Размерът на финансирането е недостатъчен, но съм убеден, че с правилно планиране на разходите ще постигнем целта. Защото това е реален шанс за Варна да продължи традицията, да е домакин на големи международни състезания.

Но не само за Варна, а и за България е важно да се реализира ремонтът на Дворец на културата и спорта, за да не изгуби страната ни домакинството на Европейското първенство по волейбол през 2015 год.

И все пак, какво налага ремонта на съоръжението?

Първата копка на Двореца на културата и спорта във Варна е направена 1966 год. Десетилетия наред той бе единственото съоръжение у нас, което приемаше шампионати от висок ранг. С годините и с усилената експлоатация, базата морално и материално се амортизира. Изискванията на международните федерации за размерите на игралните полета и за седящите места се промениха. След ремонта капацитетът на седящите места на зала „Конгресна", където се провеждат спортните първенства, ще бъде 6 000 места.

Какво предстои като процедури и срокове във връзка с реализирането на тези намерения?

Обсъждания, опити и проекти, свързани с разширяване функциите и параметрите на Дворец на културата и спорта, са правени през годините, но липсата на средства е била основната причина за нереализирането им. Дворецът на културата и спорта е ЕАД (Еднолично акционерено дружество - бел . ред.) и капиталът на дружеството е 100% собственост на общината. Но през годините финансовите сили на общината са стигали само за частични ремонтни дейности.

Проектът, за който се подготвя обществена поръчка в момента за проектиране и реализация, е в посока на това, залата да се разшири като параметри на игралното поле и като амфитеатрално разположение на седящите места. Предварителните планове са, до края на месец януари да бъде избран изпълнител от комисията, която подготвя обществените поръчки.

Комисията включва различни експерти и е под председателството на г-н Богоев - главен секретар на Община Варна. Ремонтът трябва да приключи в рамките на 6 месеца. Разчитаме, че община Варна ще прояви разбиране и ще ни подкрепи през предстоящите месеци на ремонта, защото прогнозните загуби за дружеството от нефункционирането на залата през следващите 6 месеца, са за близо четвърт милион лева.