Синдикати поискаха да се върне т.нар. давност на отпуските, т.е. правото на ползване и получаването на обезщетение с определен срок.
Предложението направи изпълнителният секретар на департамента по правна закрила и законотворческа дейност към КНСБ Чавдар Христов пред Дарик.

Христов припомни, че преди години е имало такава давност от три години, която обвързваше ползването на отпуск и получаването на обезщетението, тоест като не се ползват до три години, се губят. По думите му сега отново трябва да бъде въведена, като може да се мисли за по-кратък срок на тази давност, примерно две години и половина.

За Христов заварените случаи са заработени от хората права. „Отпуската се натрупва на базата на отработеното време и тези отпуски са нещо, което е вече собственост, мога така да се изразя. Заверените отпуски хората трябва да ги използват в рамките на тази давност или ако се прекратят правоотношенията, да бъдат изплатени", предлага той.

Синдикалистът обясни, че не се води статистика за броя неползвани дни отпуск и средствата, нужни за тях. Според него, за да има такава статистика, това трябва да се направи със специален счетоводен стандарт, бланка-образец, както е правено преди пет-шест години.

Тогава се набра информация от предприятията и се установи тежестта на проблема, след което се предприеха законодателни мерки, включително се допусна да бъдат платени отпуски при съществуващо правоотношение, вместо да се ползват, обясни той.

Припомняме, миналата седмица стана ясно намерението на Министерство на труда и социалната политика, отпуските, които не са използвани до края на тази година да се губят от работниците.

Според синдикатите тази мярка не е изпълнима, тъй като ще трябва да бъдат затваряни учреждения и фирми, ако всички служители излязат в отпуск.
Много е възможно самият работодател да откаже да ги изпълни, което означава фактическа загуба за работника.

От синдиката прогнозираха, че ако бъде прието предложението за годишните, ще има протести и стачки.