Нищо ново по пътищата на България. Нищо ново и в ъгловата сграда на столичния площад „Македония" - седалището на Национална агенция „Пътна инфраструктура"- НАПИ (бившия пътен фонд, който беше преобразуван заради лошо управление, установени случаи на корупция и скандалните поръчки на бившия му изпълнителен директор Веселин Георгиев). Само лицата са нови, но те играят по стария и до болка познат сценарий при всяка подмяна на изпълнителния директор. Просто върви поредният лов на вещици, другото са нюанси, коментираха служители от ведомството.

Но точно нюансите са на път сериозно да нагнетят напрежението сред пътностроителните фирми, които очакваха 2008 г. да се окаже преломна за сектора. Както по отношение на финансовите ресурси, така и по задействане на процедурите за стартиране на поръчките за големите обекти. Вместо това, подхвърлят от ведомството, отново сме на фаза

Анализирай онова
Апетитите към пътния сектор не са от вчера. Но през последните 2-3 години те нараснаха много. Една от основните причини е, че след приемането на България в ЕС се очакваше към страната да потекат реки от пари за инфраструктура. А средствата за шосетата да бъдат най-много.

От предвидените около 6 млрд. евро от структурните и Кохезионния фондове за първите 7 години от членството на България в Общността, до момента не е усвоен и един евроцент. Иначе по линия на Кохезионния фонд трябваше да се финансират магистралите и първокласните пътища.

С планираните пари от структурните фондове (по програма „Регионално развитие") трябваше вече да се работи по второкласните и третокласните шосета. За четвъртокласните пътища, които от няколко години се стопанисват от общините, беше заложено финансиране по Програмата за развитие на селските райони. По груби разчети само за пътища трябва да се намерят инвестиции за около 10 млрд. лева.

Сривът в сектора обаче продължава, тъй като липсва ясна стратегия, а заиграването с бюджетния излишък тепърва предстои. Вместо да се мисли по какви проекти ще се работи и кои от обектите могат да бъдат договорени в по-обозримо бъдеще, новите играчи в пътното ведомство предпочетоха да се заровят в архивите и да се вторачат във вече извършени прегрешения на предшествениците си.

Пак е време за одити
Във вторник, 7 октомври, председателят на надзорния съвет на Национална агенция „Пътна инфраструктура" Димитър Иванов обяви, че предишното ръководство е раздало неправомерно обществени поръчки за 21 проекта. Става въпрос за обекти на стойност над 500 млн. лв. по оперативна програма „Регионално развитие".

Заради нередностите по тях, изборът на изпълнителите ще бъде отменен и ще се проведат нови тръжни процедури. Това означава изготвяне и на нова документация за въпросните 21 проекта (шосета от втори и трети клас). Установеният гаф сериозно ядоса премиера Сергей Станишев, под чийто пряк контрол се оказа пътното ведомство след преобразуването му.

Провалените обекти
Кризата започна с поръчките по семейна линия, които си организира бившият изп.директор Веселин Георгиев, станал скандално известен с прозвището Батко. Първо гръмна аферата с възлагането на поръчки за около 120 млн. евро към фирмата на брат му. После двама от висшите служители в пътното ведомство бяха засечени с подкуп и тръгна прокурорска проверка.

Провалът в системата достигна своя апогей, когато Еврокомисията спря всички пари за пътища - както тези, които все още можеха да се усвояват по предприсъединителните програми ФАР и ИСПА, така и договорените при утвърждаването на оперативните програми „Транспорт" и „Регионално развитие".

Държавата така и не посочи виновни, но под натиска на Еврокомисията беше принудена да развали два от сключените договори. Става въпрос за обекти на обща стойност 64 млн. евро по оперативна програма „Транспорт". И по-специално за обновяването на пътната отсечка от Кърджали до Подкова и изграждането на връзката магистрала „Хемус" (София-Варна) - Околовръстното шосе на София.

Нови търгове ще има и за проекти по предприсъединителната програма ФАР. Трябва да се знае обаче, че за някои от тях европейските средства не само са загубени, но ще се наложи дадените авансово пари да бъдат върнати от бюджета. Такъв е например случаят с ремонта на отсечката Разлог-Банско-Гоце Делчев-Садово.

Обектът беше възложен на гръцката фирма „Продефтики", за която е известно, че не е от най-съвестните изпълнители. От компанията не само сериозно изоставаха със сроковете, но много често не покриваха елементарни качествени показатели при изпълнението на ремонтните дейности. Проблемите с тях се отчитаха, но реални мерки и решения така и не се предприеха.

Сред зациклилите проекти е и този за отсечката от Малко Търново до границата с Турция. Той се изпълнява по ФАР и стойността му е приблизително 5 млн. евро. До момента обаче изпълнителят - чешката фирма „Реймо" се е справила едва със 7% от предвидените работи, вместо да е завършила половината от дейностите, както е по план.

Невинни до доказване на противното
На този етап от новото ръководство на пътната агенция все още е рано да се търси отговорност и да се критикуват за несправяне със задълженията. В името на толерантността трябва да се изчакат 100 дни, но отсега е ясно, че свръхочакванията на премиера са на път да се провалят.

В началото на седмицата Сергей Станишев и вицепремиерът му Меглена Плугчиева недвусмислено изразиха недоволството си от темпа на работа в преструктурираното ведомство.

Огромната по обем работа, която новото ръководство трябваше да свърши в кратки срокове, за да „измие" физиономията на България пред Брюксел и да гарантира възстановяване на евросредствата за пътна инфраструктура, очевидно не е по силите на новите обитатели на високата сграда на пл. „Македония". Съвсем официално чрез

правителствената информационна служба премиерът каза, че не е доволен от доклада на изп.директор на НАПИ Димитър Иванов за координацията на действията на ръководството на агенцията с министерствата на транспорта и на регионалното развитие и благоустройството, които управляват средствата по програмите „Транспорт" и „Регионално развитие".

Своеобразен двуседмичен ултиматум получи и вицепремиерът Меглена Плугчиева. Да се появи с доклад за състоянието на пътната агенция и предприетите конкретни действия за прозрачно, ефективно, етично и професионално управление на приоритетните проекти по изграждане и поддържане на пътната инфраструктура.