Правителствата на страните от ОПЕК са започнали да разпродават инвестициите си в американски дългови книжа с най-бързи стъпки от три години насам, след като цената на петрола пропадна и изстреля доходността на U.S. Treasury, пише днес Bloomberg.

Износителите на петрол като Индонезия, Саудитска Арабия и Венецуела са продали 9.4% или $10.1 млрд. от общите си инвестиции в този инструмент. За последно, страните от ОПЕК са продавали U.S. Treasury в три поредни месеца през юни 2003 г.

Петролните износителки изпревариха азиатските централни банки по големина на запас от световните спестявания. Само през 2006 г. общо са били акумулирани $500 млрд. Разпродажбата на дълговите книжа през последните три месеца отбелязва преобръщане на инвестиционната стратегия на страните от ОПЕК. За последните 17 месеца те увеличиха обема на американски дългови книжа със 70% до $97 млрд.

Според Джоузеф Стиглиц, в скоро време ще последва още по-голяма разпродажба на облигации, тъй като се очаква в близък план доходността им да расте.

Доходността на 10-годишните американски дългови книжа се покачи с 1 базисен пункт или +0.01% до 4.78% по-рано днес, като цената им се понижи с 1/32 до 98 25/32. Доходността на две-годишните дългови книжа се покачи с 5 базисни пункта до 4.93%. Цените на облигациите се движат обратно на тяхната доходност.  

Страните членки на ОПЕК започнаха да разпродават американски дългови книжа, след като цената на петрола се срина с 34% от високите нива на $78.40 през юли. Държавите производителки на петрол заличават вложенията си в U.S. Treasury едновременно с изказванията на световни банки от Китай до Румъния за желанието им да намалят активите си деноминирани в долари.

Печалбата от износна търговия на страните от ОПЕК ще намалее с около $42 млрд. до второто тримесечие на 2007 г., от пика $126 млрд. през третото тримесечие на 2006 г., когато цената на петрола беше рекордна. Днес петролът успя да обърне възходящия си тренд, като в момента е на $51.99 за барел.