Всички опити на "Газпром" да укрепи позициите си на газовия пазар на Европа се провалят.

Концернът се скара не само с проблемните транзитни страни като Украйна, но и с водещите чуждестранни доставчици и потребители на газ, коментира news.bg.

В събота на енергийната среща в София му отказаха включването на газопровода "Южен поток" сред приоритетните проекти на Европейския съюз, а ден по-рано туркменското ръководство открито заяви, че подкрепя строителството на алтернативния на руския газопровод "Набуко", пише "Независимая газета".

Миналата седмица по международните позиции на "Газпром" бяха нанесени три сериозни удара.

Първият и най-съществен от тях нанесе Европейският парламент, който на 22 април прие третия "енергиен пакет" на плана за либерализиране на енергийния пазар на Европа. Той поставя под голям въпрос опитите на "Газпром" да достигне до крайния потребител в европейските страни.

Освен това на 24 април ръководството на Туркменистан в присъствието на представителна руска делегация заяви, че поддържа проекта за строителството в Европа на газопровода "Набуко". Президнетът Гурбангул Бердимохамадов заяви, че Туркменистан трябва да изради нова система на отношения с Европа.

А на 25 април на международната енергийна среща на върхa в София, въпреки всички усилия "Газпром" не успя да накара ЕС да включи "Южен поток" сред приоритетните си проекти.

Експерти отбелязват, че поражението на практика означава поражение на международната концепция на компанията.

„Може да се наложи „Газпром" да се откаже от два свои проекта „Северен" и „Южен поток", коментира Михаил Крутихин, експерт от компания за икономически консултации.

И в двата проекта руският концерн е собственик на контролния пакет, а най-сериозните пречки може да се окажат антимонополните закони на ЕС.

„Не е изключено в крайна сметка той да бъде принуден да продава газ на границата, а не вътре в ЕС. И това е много по-сериозна заплаха, тъй като успехът в тази битка въобще не е гарантиран на "Газпром", смята Михаил Крутихин.