Иран скоро ще бъде в състояние да разработи достатъчно боен материал за създаване на ядрена бомба. Не може да се направи много за да се предотврати това, гласи заключението на вътрешен документ на ЕС, цитиран от The Financial Times.

Като признание за неуспеха на международната общност да озапти иранските ядрени амбиции, документът, изготвен от екипа на Хавиер Солана посочва, че ядрената програма на Иран се е забавила само поради технически ограничения, а не поради дипломатическия натиск. „Опитите да се ангажира иранската администрация с преговорния процес досега не са успели", се казва в документа.

Журналистите от Financial Times са видели документа и коментират, че поддръжниците на военната намеса в Иран сега имат още един тежък аргумент в своя подкрепа. Сичта се, че до две или три години Иран ще бъде в състояние да създаде бомбата. Техеран от своя страна настоява, че обогатява уран единствено за мирни цели.

„В един определен момент трябва да очакваме, че Иран ще има капацитета да обогатява уран в мярката, която се изисква за военна програма", се посочва в бележката за размисъл (Memo). Становището е изготвено още миналата седмица и е било на разположение по време на срещата на 27-те външни министри вчера.

"Проблемите с Иран не могат да се решат единствено с икономически санкции".

Това европейско дипломатическо признание е пирон в ковчега на надеждите, че може да се достигне до споразумение с Иран. То идва в чувствително време, когато отношенията между Вашингтон и Техеран са силно обтегнати. Това, че санкциите няма да са достатъчни, не е по вкуса на европейските дипломати.

Едва вчера блокът се съгласи на санкциите предложени от ООН за Иран, което остави на заден план диспута между Испания и Великобритания за Гибралтар. Санкциите на ЕС: ще спрат доставката на свързани с обогатяването продукти, технологии и съдействие; ще забранят на ирански официални лица свързани с програмата за обогатяването да пътуват в ЕС; ще замразят активите на свързаните с бомбата институции и ще забранят на ирански студенти в чужбина да изучават предмети, свързани с обогатяването.

Иран вече разполага с няколко стотици центрофуги за обогатяване на уран, които могат да произвеждат както ядрено гориво, така и материал за ядрени бомби. Но е известно, че Техеран има намерение да инсталира още около 3,000 центрофуги, за да обогатява уран с по-голяма бързина и размер.

През миналата година Ернст Урлау, главата на германското разузнаване, посочи, че Иран няма да има достатъчно материал за ядрена бомба до 2010, а едва към 2015 ще е в състояние да създаде оръжие. Тоест нещата са се променили.

Привържениците на преговорите с Иран в ЕС са разочаровани: „трудно е да се повярва, поне в близък срок, че Иран ще е готов да изгради условия за възобновяване на преговорите".

EUobserver коментира проблема по следния начин: външните министри на Съюза най-сетне се съгласиха да наложат санкции на Иран за несъгласието му да спре програмата си за обогатяване на уран, но в ЕС вече господства мнението, че санкциите няма да могат да попречат на Иран да си получи бомбата.

Мохамед Ел Барадей, ръководител на МААЕ, на 21 февруари ще изнесе доклад пред Съвета за сигурност към ООН за степента,  в която Иран е реагирал на резолюцията от декември. Очаква се, че Ел Барадей отново ще призове Иран да прекрати ядрената си програма, а ООН да преустанови санкциите си, така че диалогът да бъде възобновен.