Украйна отваря своя пазар за вино, храни, минерална вода и други български стоки. Това стана ясно след  официалната  визита у нас на  посланика на Украйна Виктор Калник, който  посети  Търговско-промишлена палата - Стара Загора, информира Икономическия портал на Стара Загора.

По време на визитата бяха обсъдени бизнес интересите на двете държави и възможностите за търговско сътрудничество. Посланикът на Украйна, който бе придружаван от търговския представител в посолството Александър Гуриев, проведе  среща с представители на бизнеса и с ръководството на Палатата.

Според Виктор Калник, основната цел на визата е да се  представят  икономическите възможности на Украйна и да бъде събрана нформация за бизнес интересите на българските предприемачи. Той заяви, че неговата страна е отворена за български стоки. Най-сериозен интерес представляват вината, селскостопанската продукция, минералната вода, млекопреработвателната промишленост. Атрактивни за Украйна са още балнеологията, туризмът, пазара на недвижими имоти и строителството.


Александър Гуриев подчерта, че от няколко дни режима на вноса на алкохол в Украйна е сериозно облекчен. Досега вносителите за заплащали лиценз в размер на 50 000 долара докато новата ставка е 160 долара.