Европейската Централна Банка остави основната си лихва непроменена, макар президентът на банката Жан-Клод Трише да потвърждава инфлационните тенденции на европейския пазар.

Политиците на ЕЦБ оставиха лихвата на ниво 3.5%, след като през миналия месец декември я повишиха с 0.25% за шести път в рамките на една година. Трише даде повече сведения по време на пресконференцията във Франкфурт към 15.30 часа българско време. Междувременно The Bank of England неочаквано повиши лихвата си с четвърт процент до 5.25%.

Икономическият ръст и експанзията в паричното предлагане повишиха прогнозите за инфлация в Еврозоната, съставена вече от 13 члена. През миналата седмица UBS изказа мнение, че през тази година лихвата ще се качи до 4.25%. До септември банкерите, търгуващи с фючърси, очакват лихвата да стигне 4.0%.

Но лихвата засега остава без промяна. Икономистите ще правят морфологичен разбор на речта на Трише, за да разберат точния срок за промяна на лихвените равнища. Думичката „бдителност" по отношение на инфлацията най-вероятно ще означава планове за качване на лихвите през февруари, а „близкото следене" най-вероятно означава, че банката ще чака поне още месец.

Редица икономисти обаче считат, че качването на лихвите ще се състои още през февруари: паричното предлагане в Еврозоната се увеличава с най-бързи темпове за последните 16 години и Трише най-вероятно няма да може да задържи.

Ръстът продължава. Безработицата в Германия е най-ниска от 1990 насам. Европейското бизнес-доверие е близо до шест годишен връх. През 2006 икономиката на Германия се е качила с 2.5%, най-бързото развитие от 2000, в следствие на износа и корпоративните разходи. Тези данни не може да са останали незабелязани за банкерите от ЕЦБ, още повече че те значително надминават първоначалните прогнози.

Затова редица анализатори се двоумят защо ЕЦБ и Трише все още изчакват - при сегашната конюнктура в европейската икономика пазарът е подготвен за ниво на лихвата 4.0%.

Търговията с фючърси показва, че инвеститорите вече сключват облози дали ЕЦБ ще вдигне основната си лихва до 4% през септември. Доходоносността на Euribor за септември е 4.17%, повече от 3.77% за първи декември.

ЕЦБ предвижда по-затегната политика в унисон с другите централни банки от Европа и Азия. В Япония например централната банка ще вдигне лихвата си от 0.25% до 1%, гласиизследването на Bloomberg.

Допълнение: в „морфологично отношение", "very close monitoring" в добавка към думата "търпение" в речта на Трише, която тече в момента, трябва да се разбира най-вероятно като вдигане на лихвите през февруари, най-късно през март.