Четири регионални водни компании със специален статут да управляват водния сектор в страната извън населените места, предлага министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на годишна конференция „Управление и развитие на стратегическа инфраструктура", предаде агенция „Фокус".


До края на годината трябва да бъде разработена дългосрочна стратегия за управление на водния сектор.
Четирите компании не трябва да бъдат търговски дружества, а изцяло публични институции, които да разпределят по прозрачен начин средствата, които се отделят за съоръженията извън населените места.

„Ние в момента нямаме информация какво се случва в дружествата „Язовири и каскади" или в „Напоителни системи", коментира тя. Компаниите ще могат да избират оператори за ежедневна поддръжка на съоръженията, както строители на нова инфраструктура, смята министърът.

В момента ВиК операторите в населените места събират такси, правят някакви инвестиции и поддържат ежедневно системите. Това обаче не се отнася за съоръженията извън населените места, където тази дейност могат да поемат предлаганите от Караджова структури.

За компаниите трябва да има специален закон. Те ще събират такси за водоползване и за изпускане на отпадъчни води, ще се финансират от европейски фондове, както и ще могат да вземат заеми от международни институции, каза още Караджова.

Водните съоръжения, публичната държавна собственост, няма да се приватизират и ще останат на държавата. Големите язовири, напоителните системи, магистралните водопроводи, дигите със сигурност ще останат публична собственост.

Въпросът е обаче как ще се финансират и кой ще определя приоритетните политики и кой ще извършва дейностите, обясни още Нона Караджова.

Водоснабдителната мрежа и канализациите у нас е 72 км, язовирите за питейна вода са 11.43 са пречиствателни станции за питейни води, 3 560 са помпените станции, 6 000 са водоеми, колектори - 9 000 км, пречиствателните станции за отпадни води са 65, отчете на конференцията заместник-министърът на регионалното развитие Георги Прегьов.