Американските бизнесмени и експерти призовават своите власти да не тероризират руския пазар заради войната в Грузия, защото това не е в интерес на самият Вашингтон, пише „Газета Ру". Болшинството на руските експерти считат, че САЩ във всички случаи не са в състояние да нанесат сериозен ущърб на руската икономика.

Няколко видни американски бизнесмени и анализатори заявиха, че на Запад, който встъпи в политическа конфронтация с Русия заради признанието на независимостта на Абхазия и Южна Осетия, няма да окаже икономически натиск на Русия, защото самото противопоставяне не отговаря на интересите на Вашингтон.

На фона на войнствените заявления на много американски политици звучат и призиви да се намали градусът на противопоставяне с Русия.

Според вицепрезидента на Международната консултантска компания PBN Company Блек Маршал икономическият ефект не носят дългосрочния характер.

Научният ръководител Евгений Ясин заяви пред „Интерфакс", че засилващата се инфлация и противоречията около членството в СТО ще отслаби конкурентноспособността на руския бизнес зад граница и ще възпрепятства прехода на икономиката към въвеждането на иновационни технологии. Президентът на IT-компанията  Наум Гузик  смята, че на Вашингтон му е нужно време за да остави емоциите, да определи интересите си и да разбере, че взаимодействието с Русия превишава останалите доводи.

Русия владее половината от световните запаси от ядрени оръжия, тя е крупен производител на газ и нефт и значим износител на съвременно оръжие, припомня президентът на Съвета на вътрешни отношения  Ричард Хаас.

Във време, когато Запада се нуждае от сътрудничество с Русия в много области: енергетика, ядрена програма на Иран, борба с ислямските екстремисти, Вашингтон по-добре да помисли дали да обявява разрив с Русия, предупреждава професор Чарлз Купчан от Университета Джорджтаун. САЩ не се явяват основен търговски партньор на Русия, затова това няма да окаже влияние на руския износ, твърди президентът на инвестиционния холдинг „Финам" Дмитрий Серебреников.

Възможни санкции могат да повлияят на строителството на газопроводи. Според експерти санкциите усложняват получаването на разрешение за строителство на Северния и Южния поток в Балтийско и Черно море.

Теоретически могат да възникнат и проблеми с руските металургични гиганти. Ако металургичните компании от Русия, опериращи на американския пазар, изпълняват американското законодателство, към тях трудно могат да бъдат предявени претенции,  заявяват експерти.

Във финансовата сфера в краткосрочна перспектива е възможно понижение на руския фондов пазар, трудности с реализацията на облигации на западни пазари, и ограничения на достъпа на руски банки и компании към чуждестранен капитал, очакват от компанията PBN.

Основната заплаха идва от потоците на спекулативен капитал. Стратегическите инвестиции продължават да постъпват в страната. Предприемачите, които са дошли в Русия, независимо от политическия фон. Новите инвеститори, разбира се, трябва да обмислят защо или заради кого идват в Русия, смятат някои специалисти.

Много експерти са уверени, че зад възможни американски санкции стоят техните европейски съюзници. В края на краищата дори в годината на хладна война Европа продължава да купува нашите  енергоносители, подчертава руски предприемач.

Руски експерти твърдят, че САЩ ще се ограничат до резки изявления, но няма да предприемат икономически санкции.