След слабото представяне на капиталовите пазари от началото на септември, през тази седмица се очаква Wall Street да покачи рязко оборотите.

Инвеститорите, които се завръщаха миналата седмица от ваканциите си, бяха посрещнати от разнопосочни икономически данни, като основните бяха доклада за производителността през второто тримесечие и голям скок в цената на работната сила-сериозен измерител за инфлацията.

След като докладите притесниха някой от играчите на пазара, те отново не можаха да дадат ясен отговор на въпроса, колко точно се забавя икономиката и как ще се отрази на решението на монетарната комисия към ФЕД за лихвеното ниво.

Предстоящата седмица, няма да ни донесе точен отговор, но поне ще представи доста допълнителни подробности за икономиката. Докладите от правителството на САЩ тази седмица започват с търговския баланс, а след него са цените при внос и износ, производство, потребителско доверие и най-важното продажби на дребно и потребителските цени.

През тази седмица очакваме и тримесечните доклади за печалбите на брокерите Goldman Sachs и Bear Stearns. Анализаторите предвиждат скок на приходите за третото тримесечие с около 14.4% на годишна база, но периода на големите тримесечни доклади ще започне след месец.

Няколко от членовете на ФЕД ще говорят през седмицата, включително и гласуващите в монетарната комисия Донадл Кон и президентът на ФЕД-Сан Франциско Джанет Йелън във вторник. Миналата седмица Йелън намекна, че е възможно ФЕД да продължи с вдигането на лихвата, заради продължаващия инфлационен натиск. Тези коментари повлияха негативно на акциите и борсовите индекси миналата седмица.

Въпреки че малко са онези анализатори, които очакват да има ново покачване на лихвеното ниво на 20 септември, все повече нараства броя на онези, които виждат скок на лихвата до края на годината.

Седмицата ще е специална и затова, че днес се навършват 5-години от терористичните атаки в Ню Йорк от 11 септември 2001 г.

Слабото представяне на пазара миналата седмица се отдава и на сезонния фактор, че септември е най-лошия месец за търговия, тъй като все още не всички инвеститори са на работните си места. Негативното представяне може да продължи още известно време, ако икономическите новини не променят нагласите на пазарните участници.

През август, основните американски индекси се представяха доста силно, като технологичния Nasdaq качи с 4.5% за месеца, а Dow Jones s 1.8%. Широкия индекс S&P 500 прибави нови 2.2% към стойността си. Все пак трябва да се има пред вид, че ралито на ндексите е било в следствие на малките обеми, поради сезона на отпуските и отсъствието на голяма част от пазарните участници.