Работодателите смятат, че биха могли да разчитат в по-голяма степен на доброволното здравно осигуряване с оглед на това, че проблемът би се решил по-бързо и своевременно.

По такъв начин се съкращава и периодът на временната нетрудоспособност, на отсъствието от работното място на техните служители. Това каза пред „Фокус" Виолета Попова, изпълнителен директор на Здравноосигурителен институт АД.

Институтът работи основно с корпоративни клиенти. Всяка фирма има приоритетни изисквания към определени здравни услуги. Повечето от фирмите искат една качествена и своевременна профилактика.

„Смятам, че това е много добро решение, а и в това е смисълът на здравеопазването - в една добра превенция на здравето.

Ранното откриване на заболяването дава възможност за бързо, качествено и навременно решение на един здравен проблем. В началото обикновено предприемаме профилактична дейност, за да се ориентираме за заболяемостта и работоспособността на персонала на тази фирма.

Предлагаме и другите пакети, които се състоят в извънболнична медицинска помощ и болнична", обясни директорът на Здравноосигурителен институт. В пакета „Профилактика" например има разработени програми за предпазване от социално значими заболявания - хипертония, диабет, рак на гърдата.

Клиентите могат и сами да изберат специалист, след което им се възстановяват разходите за извършените прегледи и изследвания и за закупени медикаменти. Институтът има договорни отношения с лечебни заведения в цялата страна.

Може да се избере и комбинация от пакетите, които се предлагат. Има възможност за доброволно здравно осигуряване от отделни лица, от семейства, като принципът на обслужване е същият.

Институтът осъществява своята дейност чрез клоновата мрежа на „Лев Инс" като има 110 представителства и партньори на застрахователната компания. Доброволното здравно осигуряване е млада дейност за страната, има много идеи, но е важно как те ще се разработят, каза Виолета Попова.

Здравноосигурителният институт се присъедини към Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия. Виолета Попова обясни, че освен финансовото участие, екипът в Здравноосигурителния институт има идеи, които ще бъдат коментирани.

"Статистиката на пътните инциденти става все по-ужасяваща. Бихме могли да дадем и идеи, да разработваме програми съвместно с Българския червен кръст", каза тя.

По думите й децата, пострадали при пътнотранспортни произшествия, имат правото на максимално възстановяване. За тях трябват по-специални грижи, по отношение и на тяхното израстване, и на обучението им.

"Стремим се да заемем едно от водещите места на пазара на доброволното здравно осигуряване.