Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ се е самосезирала и е образувала производство за разследване на евентуално извършени нарушения - злоупотреба с господстващо положение, от страна на "Топлофикация-София" АД на пазара на услугата по доставка на топла вода и топлоенергия до крайни потребители за битови нужди на територията на София, съобщиха от комисията, съобщава Дарик.

Повод за образуването на производството са публикации, както и сигнали на граждани, в които се посочва, че в сгради, в които над 50 процента от живеещите са с неплатени сметки, "Топлофикация-София" спира подаването на топла вода и топлоенергия, ако задълженията са просрочени за повече от два месеца и не бъдат погасени, независимо че има потребители, които са изрядни платци.

Акцентира се още върху следните проблеми: върху потребителите се оказва натиск от страна на "Топлофикация-София" чрез прекъсване на топлопроводните тръби, влизащи в абонатните станции, начина на ценообразуване и извеждането на технологичните разходи извън цената и фактурирането им повторно отделно, отчитането на извършената работа от централния топломер в КВтЧ и показанията на отделните разпределители в условни единици.

По смисъла на Закона за защита на конкуренцията, Комисията за защита на конкуренцията може да наложи санкция до 300 000 лв. и да постанови прекратяване на нарушението.

Според Константин Тренчев хората протестират само когато имат проблеми, затова въпросът с „Топлофикация" може да взриви общественото недоволство. Той смята, че трябва да се разделят коректните от некоректните платци към дружеството, защото едните страдат за сметка на другите.

Константин Тренчев каза още, че редовните абонати на дружеството имат право по съдебен ред да си търсят правата. Въпросът защо задълженията на „Топлофикация" са толкова големи не е проблем на нейните ползватели, категоричен беше той. Според него управляващите трябва да се намесят в разрешаване на кризата в дружеството.