Историята на фирмата започва през 60-те години на 19 век: тогава именно Адам Опел решава да създаде свое предприятие. В някогашен обор в родния си град Рюселсхайм, недалеч от Франкфурт на Майн, шлосерът Адам Опел започва да произвежда шевни машини. Женитбата с дъщеря на фабрикант му осигурява необходимите средства и той разширява фирмата. Впоследствие петимата му синове го подтикват да започне да произвежда и велосипеди.

През 1889 г., три години след смъртта на Адам Опел, наследниците му насочват фирмата към съвсем нов клон - производството на автомобили. Предприятието се разраства. И по време на Първата световна война Опел продължава да произвежда коли, главно автобуси и камиони. След края на войната производството е спряно по нареждане на окупационните сили. Едва от 1927 г. Опел отново произвежда малки товарни автомобили.

Американски концерн спасява фирмата

Малко преди Голямата депресия от края на 1920-те години Опел се превръща в най-големата автомобилна фирма в Германския райх с 44 % дял от всички произведени автомобили. Поради задаващата се депресия братята Вилхелм и Фридрих Опел продават голяма част от фирмените си дялове на американския автомобилен концерн Дженерал мотърс, който до 1931 г. придобива Опел изцяло. Американците плащат за фирмата над 33 милиона щатски долара, 154 милиона райхсмарки, което за онова време представлява огромна сума. Братята Опел остават в надзора на концерна, а Фридрих, който е също и шеф на Управителния съвет, успява да се наложи за запазване на името Опел и се преборва за това, фирмата да развива своя собствена моделна политика.

Макар че оборотът първоначално спада по време на световната икономическа криза, над три четвърти от целия германски автомобилен износ през 1931 г. е производство на Опел. В средата на 1930-те години за кратко време са продадени над 65 000 автомобила от модела Опел P4, което автомобилните експерти по-късно ще определят като първата "народна кола" (фолксваген). Забележително е, че в началото на 1940-те години, т.е. и след избухването на Втората световна война, американците печелят добре от Опел, включително след като, по нареждане на нацисткия режим, производството все повече се пренасочва към военна продукция. Дженерал мотърс и тогава не се отказва от високите печалби. Едва през декември 1941 г., когато Хитлер обявява война на САЩ, фирмените връзки с американците са прекъснати.

Подем след войната

Едва в края на 1948 г. Дженерал мотърс поема отново ръководството в Опел, след като в годините след войната американското правителство определя съдбата на фирмата. Възобновено е и се усъвършенства производството на предвоенни модели, като Кадет и Олимпия, по-късно и на Опел Рекорд, а големите и по-скъпи модели Капитан, Адмирал и Дипломат завършват палитрата.

Разцветът на Опел продължава и през 1970-те години: фирмата е вторият най-голям германски автомобилен производител след Фолксваген, а в някои сегменти дори е водещ на пазара. С близо 60 000 сътрудници Опел постига през 1972 г. годишен оборот от 6,5 милиарда германски марки.

След това нещата тръгват надолу. Особено втората петролна криза между 1980 и 1982 г. удря силно Опел. Срещу загубите се предприемат строги мерки за икономии, което се отразява негативно на качеството на продукцията и на реномето на фирмата. Мениджмънтът е поет основно от американците и е доста безуспешен, а лошата моделна политика ускорява западането. През 2006 г. в заводите на Опел в Германия в Рюселсхайм, Бохум, Кайзерслаутерн и Айзенах работят около 27 хиляди служители - с близо 20 хиляди по-малко отколкото десет години по-рано.

През 2009 Дженерал мотърс е тежко засегнат от световната финансова и икономическа криза и Опел разработва проект за отделяне от концерна майка. През лятото на 2009 г. германската държава, засегнатите провинции, Дженерал моторс и американското финансово министерство се споразумяват с австрийско-канадския доставчик Магна за спасителна програма. Но през ноември 2009 г. Дженерал мотърс все пак решава да задържи Опел.

С около 38 хиляди работници и служители в Европа, над половината от които в Германия, през 2016 г. Опел е продал 1,16 млн. автомобила. Заедно с британската марка Воксхол, Опел произвежда главно за европейския пазар. През 2016 г. двете марки достигат пазарен дял от 6,7 процента от продадените нови автомобили. Планът за саниране на фирмата обаче не успява да спре загубите - Дженерал мотърс отчита 241 млн. евро оперативна загуба от европейската си дъщерна си компания. Година по-рано пък загубите са били още по-големи - минус 813 милиона долара.

Опел има заводи във Великобритания, Испания, Полша и Унгария, а в Германия основните производствени мощности са в градовете Рюселсхайм, Айзенах и Кайзерслаутерн.