Astral Holidays - една от най-големите и стари компании в туроператорския бранш в България - спира своята работа. От дружеството съобщиха на своята интернет страница в понеделник, че започват процедура по обявяване на несъстоятелност. Туристите, използвали услугите им, не трябва да се притесняват, тъй като "не съществува опасност от проблеми с полети или отказ за настаняване в хотели или други туристически услуги", уверяват оттам.

Astral Holidays бе официален представител на британския туроператор Thomas Cook, който се срина преди няколко дни. От българската компания не посочват пряка връзка между двете събития, но може да се предположи, че фалитът на британската компания има значително въздействие върху развоя.

В съобщението, публикувано на интернет страницата на компанията, се посочва, че решението за обявяване в несъстоятелност е "взето след изключително много дискусии, усилия и опити да се осигури финансиране за дружеството". И се допълва: "Причините да се стигне до тук са комплексни".

51 българи, които са клиенти на компанията, в момента са в чужбина. Уверението е, че престоят им и билетите за връщане са платени.

Компанията е регистрирана като туроператор през далечната 1995 г. година и към днешна дата има 19 офиса в България. За компанията са работили малко под 100 души, заяви главният изпълнителен директор Христо Гълбачев на пресконференция в Министерство на туризма.

През 2018 г. компанията отчита 31,2 милиона лева приходи, спад от 2017 г., когато те бяха 36,7 милиона лева, показват отчетът на компанията. Печалбата за миналата година е 230 хиляди лева.

След фалита на Thomas Cook 58 български хотела имат да получават плащания от Thomas Cook. Вероятността да си получат средствата обаче е минимална, тъй като те ще трябва да се наредят заедно с останалите кредитори на дружеството.

Институтът за оценки и анализи в туризма изчисли, че загубите им са в размер на около 60 милиона лева. Дължимата сума набъбва до 100 милиона лева, ако бъдат взети предвид и други разходи, включително за услуги като екскурзоводи, транспорт и други.

Фалитът на Thomas Cook - колко ще пострада българският туризъм?

Фалитът на Thomas Cook - колко ще пострада българският туризъм?

Хотелиерите няма да могат да получат пълните суми за най-силните си месеци - юли и август

Без притеснения за туристите

От Astral Holidays уверяват, че пътуванията на всички клиенти, закупили почивки, които в момента се намират зад границата, са изцяло платени, поради което не съществува опасност от проблеми с полети или отказ за настаняване в хотели или други туристически услуги. Компанията поддържа и валидна застраховка в ЗК "Уника" с покритие от 700 000 лв., с които ще бъдат обезщетени тези, които са внесели депозити или са платили изцяло сумите по своите бъдещи организирани пътувания, но средствата не са били преведени към доставчика на услугата.

От съобщението става ясно, че тези, които са заплатили на 100 процента своите бъдещи пътувания, ще получат обаждане от служители на компанията, за да бъдат уверени, че пътуването им ще се състои. Тези, които са купили самолетен билет, ще могат да осъществят своите пътувания.

По думите на Христо Гълбачев, главен изпълнителен директор на компанията, има около 200 души, чието пътуване предстои. Сумата, за която те ще претендентират пред застрахователя, е по-малко от половината от сумата на застраховката. Гълбачев посочи, че ако фалитът се бе случил в началото на сезона, нужните средства за покриване на разходите щеше да е над 2 милиона лева.

На брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че всички туристи на Thomas Cook са се прибрали.

Moody's: Фалитът на Thomas Cook ще доведе до загуба на инвестиции и бизнес в България

Moody's: Фалитът на Thomas Cook ще доведе до загуба на инвестиции и бизнес в България

Банкрутът на компанията ще засегне не само туризма, но още и българските, гръцките и кипърските банки, казват от агенцията