Ликвидацията на туристическата агенция Thomas Cook е кредитно негативен фактор за българските, кипърските и гръцките банки, тъй като в резултат на него туризмът в страните ще бъде засегнат. За това предупреждават в свое съобщение от рейтинговата агенция Moody's.

"На 23 септември Thomas Cook Group подаде документи за принудителна ликвидация, което е кредитно негативен фактор за българските, кипърските и гръцките банки, защото колапсът на британската компания ще отслаби капиталовия поток към туризма в тези държави и към свързаните с него сектори", се казва в документа и се допълва: "Това ще доведе до по-големи кредитни обезценки и до загуба на бизнес.".

Фалитът на Thomas Cook - колко ще пострада българският туризъм?

Фалитът на Thomas Cook - колко ще пострада българският туризъм?

Хотелиерите няма да могат да получат пълните суми за най-силните си месеци - юли и август

От Moody's посочват още, че произтичащият от ликвидацията спад на приходите от туризъм и инвестиции в трите държави ще отслаби финансовото състояние на предприятията, които са работили с британската компания и които разчитат на плащания от нея. В това отношение засегнати ще бъдат както хотели, така и фирми за предоставяне на спомагателни услуги.

Според експертите от институцията ефектът върху кредитните експозиции на банките в трите страни ще бъде по-широк заради свързаността на туризма с други сектори, като транспорта и търговията, както и заради значението на бранша за икономиките и заетостта. В случая с България туризмът допринася за 12% от брутния вътрешен продукт.

"Всеки хотел има отделен договор с Thomas Cook, но според докладите, компанията дължи значителни суми на местата за настаняване за месеците юли и август, защото в някои случаи тя е извършвала плащания между 60 до 90 дни след пътуванията", обясняват от агенцията.

Thomas Cook фалира

Най-старата туристическа компания в света фалира

Основана през 1841 г. тя преживя две световни войни

Все пак от агенцията посочват, че негативният ефект върху туризма, а оттам и върху банките, ще бъде смекчен, ако властите предприемат мерки за смекчаване на последиците от срива на компанията и се насочат към алтернативни туроператори за следващия сезон.

Междувременно в началото на седмицата след среща с представители на бранша у нас с министерство на туризма стана ясно, че българските хотелиери, партнирали си с Thomas Cook, може и да не получат парите си за нощувките от двата най-силни летни месеца - юли и август. Тогава стана ясно, че средствата е трябвало да бъдат преведени след 1 октомври.

По неофициалните изчисления става дума за 36 милиона евро, като засегнати са 58 хотела, които работят с британския туроператор, повечето от които са в Слънчев бряг.

Кой ще спечели от срива на Thomas Cook

Кой ще спечели от срива на Thomas Cook

Спекуланти ще получат до $250 милиона