От няколко седмици цените на основните зърнени култури на пазарите в Западна и Централна Европа се колебаят в необичайно тесни за сезона граници. Продължителният ценови застой е характерен преди всичко за пазара на пшеницата в ЕС и се обяснява с разочароващите показатели в износа, коментира sinor.bg.

Публикуваните от Европейската комисия в понеделник данни, показват, че износът на мека пшеница от ЕС за трети страни през периода 1 юли - 11 ноември е 5,9 млн. тона, в сравнение с 7,8 млн. тона натоварени за експорт през същия период на 2017 година.

Износът на пшеница от ЕС намалява, вносът се увеличава

Износът на пшеница от ЕС намалява, вносът се увеличава

Най-големият доставчик от началото на сезона е Русия

Драстичният спад - с 24 на сто, анализаторите обясняват с доминиращото положение на Русия на пазара и високия курс на европейската валута. Графичната ценова картина на европейския житен пазар наистина прилича на хоризонтална права. Котировките на мелничарската пшеница на борсата в Париж през последните две седмици зациклиха в интервал 199,50 - 202,50 евро за тон, а цената на френската пшеница на физическия пазар вече втори месец се движи в границите от 196 евро - до 201 евро за тон.

Естествено участниците в зърнената търговия все по-настойчиво задават въпроса докога този необичайно устойчив хоризонтален тренд ще продължава да спира развитието на пазара.

Според повечето европейски анализатори раздвижване на пазара предстои, тъй като вече се забелязва известен спад в активността на руските продавачи.

Агресивен износ на Русия и Украйна сваля цените на зърното

Агресивен износ на Русия и Украйна сваля цените на зърното

У нас има обилно предлагане на пшеница на 410 - 405 лева за тон

Съгласно данните на руската Федерална митническа служба, през периода 1 юли - 8 ноември страната е натоварила за износ рекордните 18,2 млн. тона пшеница, с 32,4 на сто повече спрямо същия период на 2017 г. Междувременно компанията ""Трансагент", информира, че през октомври от пристанище Новоросийск за износ са били насочени 1,4 млн. т пшеница, с 11 на сто повече отколкото през м. септември 2018 г., но в същото време с 6% по-малко, в сравнение с октомври 2017 г.

Но следствие на по-слабата реколта и агресивния износ запасите от пшеница в складовете на руските зърнопроизводители намаляват и към 1 ноември те спадат до 16,53 млн. т, с 25 на сто по-малко в сравнение с 1 ноември миналата година.

Новините от Аржентина също са в подкрепа на цените на европейския пазар. Експертите акцентират върху това, че обилните валежи в тази страна компрометират качеството на пшеницата от новата реколта и вероятно ще рефлектират за забавянето на доставките.