Съдът на Европейския съюз (ЕС) отхвърли заявлението на швейцарския лидер в хранително-вкусовата индустрия Nestle за регистриране на специфичната форма на шоколадовите десерти Kit Kat 4 Finger, като търговска марка на компанията.

С това решение формата на шоколадовите вафли може да се използва от останалите европейски производители в индустрията.

През януари тази година Висшият съд във Великобритания постанови, че Nestle не може да запази като търговска марка формата на продукта, пише Independent.

Решението дойде в резултат на продължителен спор между швейцарския производител и конкурента му Mondelez International и неговия десерт Cadbury.

От Nestle настояват, че формата на шоколадовата вафла се свързва с марката, откакто е била пусната на пазара през 1935 година.

Според Съда на ЕС потребителите не във всички държави членки възприемат обезателно формата на шоколадовото изделие, като характерна за Kit Kat, тъй като други десерти с подобна форма също се продават в съюза.

Изследване показва, че Kit Kat 4 Finger се смята за отличителен знак на Nestle в 10 държави в Европа - Дания, Германия, Испания, Франция, Италия, Холандия, Австрия, Финландия, Швеция и Великобритания, но е в държави, като Белгия, Ирландия, Гърция и Португалия.

Диспутът между Nestle и Mondelez продължава вече близо десетилетие.

"Формата на 4 Finger е използвана в ЕС от Nestle в продължение на десетилетия и е позната на потребителите, като продукт на Kit Kat", посочват от швейцарския производител.

Продукти Kit Kat се произвеждат и в заводите на Nestle в България, но не и такива от вида на Kit Kat 4 Finger.