Трудно е да си представим какво стои зад концепцията "жива сграда". Вероятно обаче ще чуваме това понятие все по-често, вероятно това ще е и бъдещето в индустриалното строителство, а защо не и в жилищното след някое друго десетилетие.

Първата "жива сграда" в света - LIKO-Vo е открита юни 2019 година от семейната чешка компания LIKO-S. В сравнение с други промишлени сгради, които затоплят околния въздух до 80 °C, LIKO-Vo ограничава топлинно излъчване и околната среда около сградата е с до 10 °C по-ниска температура. Това е възможно благодарение на озеленения покрив и фасада, резервоара за събиране на вода и други технологии. Всички отпадъчни води от сградата се пречистват по естествен път и се използват за напояване. Също толкова важен е зеленият покрив.

Money.bg. се свърза с компанията, създател на сградата, която разказа по-подробно как работи това съоръжение. Това е чешката компания Liko-S, която има клонове в Прага, Братислава, Будапеща, Виена и Индия и търси нови възможности и партньорства на други пазари.

Liko-S има опит в областта на зеленото строителство и интелигентните технологии. Компанията може да се похвали с клиенти от различни региони, като Северна Америка, Западна Европа, Азиатско-Тихоокеанския регион и др. Клиентите са от различни сектори и индустрии, като здравеопазване, образование, хотелиерство, търговия на дребно, производство.

Ще ни разкажете ли малко повече за сградата и технологиите, които използва?

Първата жива индустриална зала в света се нарича LIKO-Vo и беше открита от Liko-S през 2019 г. В нея са вложени естествени и изкуствени елементи, посредством които се създава комфортна и здравословна среда за работниците и посетителите. Залата има зелен покрив, който събира дъждовната вода и намалява загубата на топлина. Съоръжението разполага и със зелена фасада, която абсорбира въглероден диоксид и произвежда кислород. Сградата има вентилационна система, която регулира температурата и влажността, и интелигентна система за осветление, която се адаптира към дневната светлина и активността в залата. В самата зала има вътрешна вертикална градина и източник на чист въздух и абсорбатор на шума.

Живата сграда не само има способността да се охлажда, но прави и това с околната среда. Това навярно означава, че консумацията на енергия на сградата е по-ниска. Могат ли този тип сгради да ни помогнат в зеления преход?

Зелените сгради, които Liko-S създава, намаляват потреблението на енергия и въздействието върху околната среда от строителството и експлоатацията. Според Liko-S сградата LIKO-Vo консумира значително по-малко енергия за охлаждане от конвенционална сграда със същия размер. Охлаждащият ефект е важен за околната среда - зелената фасада може да охлажда околната среда с до 13°C. Този тип сгради могат да помогнат в прехода към по-зелено бъдеще. Искаме да вдъхновим други компании да последват примера и да възприемат по-екологични практики.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Темите за зеления преход и устойчивостта са гореща тема в момента. Какви зелени политики трябва да предприемат компаниите според вас?

Темите за зеления преход и устойчивостта са много важни за бъдещето на обществото и планетата ни като цяло. Liko-S смята, че компаниите трябва да поемат проактивна и отговорна роля в насърчаването и прилагането на зелени политики в своя бизнес. Liko-S като член на Чешкия съвет за зелено строителство (Czech Green Building Council) поема активна роля в областите на енергийната ефективност, управлението на водите и др.

Вие сте и европейски лидер сред производителите на интериорни прегради. Споделете ни малко повече за един от вашите продукти - SMART-i-WALL. За какво се използва и каква е технологията му на работа?

SMART-i-WALL е един от нашите най-иновативни продукти. Това е интерактивна преграда, която може да трансформира стъклена стена в сензорен екран и мултимедийно устройство.

Продуктът се използва за различни цели в офиси, училища, конферентни зали, изложбени зали и т.н. Може да се използва за видеоконференции, презентации, както и за забавление. Съоръжението работи посредством дисплей с висока разделителна способност, направен от прозрачно закалено стъкло.

SMART-i-WALL също има вградена камера, микрофон, високоговорители и операционна система Windows. Може да се управлява с докосване, чрез гласова команда или с жест и може да се свързва с други устройства безжично или чрез USB.

Разкажете повече за началото на вашата семейна фирма през 1992 г. Откъде тръгна идеята за основаването компанията? Как се промени вашият бизнес оттогава?

Liko-S стартира като семейна компания през 1992 г., когато основателя Либор Мусил решава да преследва страстта си да създава. Той стартира с малка работилница и няколко служители и постепенно разширява бизнеса и екипа си. Liko-S започва да се разраства и развива през годините - от производството на прости метални конструкции и прегради, до разработването на сложни системи и решения за интериорен и екстериорен дизайн, зелено строителство и интелигентни технологии. Сега ръководител на компанията е Ян Мусил, който е син на основателя.

От компанията споделят още, че са мотивирани и планират да представят нови продукти.

"Искаме да продължаваме да сме силна и иновативна международна компания, която се отличава в производството на премиум строителни системи и създаването на по-добри пространства за хората и природата".

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, Hitachi Energy.