Китайската компания BYD, която е втората в света по производство на електромобили, планира на своето подразделение в Узбекистан - BYD Uzbekistan Factory, да достигне производство на 500 хиляди електрически и хибридни автомобила до 2027 година. Това съобщи по време на изложението "Innoprom. Централна Азия" в столицата Ташкент зам.-директорът на BYD Uzbekistan Factory Дийор Мухамедов, цитиран от ТАСС.

През септември миналата година беше съобщено, че китайският конгломерат BYD ще създаде предприятие на територията на Узбекистан за производство на електрически и хибридни автомобили.

"Планираме, че през 2026-2027 г. може да досигнем производството на 500 хиляди автомобила годишно", казва Мухамедов. По думите му, това може да се постигне или чрез модернизация и разширяване на производството, или чрез изграждане на нов завод. Това означава, че "или ще се мозернизира съществуващият завод, или ще бъде построен нов завод", пояснява Мухамедов.

Сега компанията BYD работи по този въпрос, като се планира до три години производството в Узбекистан да бъде увеличено с до 60%.

Планирането на увеличението на производството в бившата съветска република става на фона на факта, че дeлът нa eлeĸтpичecĸитe пpeвoзни cpeдcтвa в oбщия oбeм нa пpoдaжби нa aвтoмoбили в cвeтa e нaмaлял oт 14% пpeз втopaтa пoлoвинa нa 2022 г., дo 10% пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2024 гoдинa.

Продажбите на електромобили в световен мащаб се свиват

Продажбите на електромобили в световен мащаб се свиват

Tesla регистрира спад на продажбите през първото тримесечие на 2024 г. с 9% на годишна база