Първото BMW 325i, произведено в Китай, слезе от поточната линия на компанията през октомври 2003 г., а от тогава досега продажбите на най-големия пазар на света продължават да са много високи.

На този пазар баварската компания си партнира с местната Brilliance, която е поделение на Huachen Group. Самата Huachen Group пък е държавна компания, собственост на североизточната провинция Ляонин. И именно тя изпитва сериозни финансови проблеми.

В края на миналия месец компанията, заедно с две други китайски държавни дружества, фалираха по задълженията си. В случая на Huachen, тя не успя да погаси падежиращ дълг в размер на 6,5 млрд. юана или почти 1 млрд. долара и вече е разследвана от финансовите власти в страната за отчетни измами.

Неплатежоспособността им разгневи инвеститорите, които твърдят, че официалните високи кредитни рейтинги на бизнесите са ги подвели, че финансовото им състояние е добро и че страната е трябвало да се намеси за предотвратяването на неплатежоспособността.

Анализът показва, че Huachen всъщност никога не е успяла да започне производството на собствени конкурентни модели, а навлизането ѝ в сегмента на електромобилите е бил твърде късен и захранен от дълг.

"Стратегическото предимство, с което Huachen спечели партньорството на BMW, беше просто: като малък китайски производител, Brilliance трябваше да изпълнява всичко, което германската компания изисква, без да създава проблеми", казва източник на Reuters, близък до производителя.

Но докато други местни производители като SAIC Motor и Guangzhou Automobile Group, които също си партнират с европейски производители, използват тяхното ноу-хау, за да развиват собствени модели, Brilliance, която си партнира и с Renault, никога не успя да направи подобно нещо.

От BMW посочиха, че съвместните им операции не са директно засегнати от финансовите трудности на Huachen. Всъщност компанията преди две години се споразумя да инвестира 3,6 мрлд. евро за увеличаване на дела си в Brilliance с още 25%, което ще се случи през 2022 г. От Renault също посочиха, че "операциите продължават нормално".

Съдът прие предложението на кредиторите за преструктуриране на Huachen, за която работят над 40 хил. души и която има активи на стойност 190 млрд. юана. От компанията обявиха, че ако не успеят да се преструктурират, директно ще обявят фалит.