Чуждестранната премиера на новия руски пътнически самолет MС-21 ще се проведе в понеделник в Истанбул по време на авиационния фестивал, съобщиха от Обединената авиационна корпорация (ОАК).

Руската самолетостроителна корпорация взема участие във фестивала на авиацията, космоса и технологиите TEKNOFEST, който се провежда в най-големия град на Турция от 17 до 22 септември на летището "Ататюрк".

На изложбата ще бъдат показани новият пътнически лайнер за средни разстояния МС-21, близко-магистралния самолет Superjet 100, самолетът-амфибия Бе-200 и многофункционалния изтребител Су-35. Тези самолети ще вземат участие в летателната програма на фестивала, катои някои от тях ще бъдат показани и на статични стоянки, съобщиха от ОАК.

"За преминаващия сертификационни изпитания МС-21 авиошоуто в Турция ще бъде първа примера зад граница", подчертават от корпорацията.

Фестивалът за нови технологии TEKNOFEST миналата година е бил посетен от 550 000 души.

МС-21-300 е руски пътнически самолет за средни разстояния от ново поколение с капацитет за 150 до 211 пасажера. Първият му тестови полет е направен на 28 май 2017 година. Предвижда се неговата сертификация да завърши през 20120 г., а серийното производство на МС-21 да започне през 2021 година. Първият ползвател на новия пътнически самолет ще бъде руската държавна авиокомпания "Аэрофлот".

За новия руски въздушен лайнер МС-21 вече има около 200 твърди поръчки, заяви преди няколко дни пред журналисти министърът на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров, припомня vestifinance.ru.