BMW AG отчете по-високи от очакваните резултати за първото тримесечие на 2020 г. след силно възстановяване на продажбите във всички региони и най-вече в Китай, предава Bloomberg.

Печалбата преди лихви и данъци от обичайната дейност се покачват до €2,24 млрд. през първите три месеца на годината, спрямо €229 млн. година по-рано, гласят предварителните резултати, обявени от компанията.

Производителите на автомобили се радват на широко възстановяване на продажбите, което започна първо в Китай. Миналата седмица Daimler също отчете в предварителните си резултати, че печалбата е по-добра от очакваната. Световните доставки на BMW и Mercedes-Benz достигат рекорд през първите три месеца, благодарение на търсенето в Китай и на интереса към новите плъгин хибриди и електомобили на марките.

И макар пандемичния спад да започна да изчезва, притесненията на производителите сега са насочени към недостига на полупроводници, който продължава да забавя производството.

BMW засега успява да се справи благодарение на решението на компанията да завиши поръчките след началото на възстановяването на азиатските пазари миналата пролет. Но от компанията предупреждават, че работата по осигуряване на нужните компоненти продължава. Все пак мениджърите са уверени, че ще успеят да избегнат спиране на дейността през второто тримесечие.

BMW отчете и печалба преди данъци за групата от €3,76 млрд., при €798 млн. година по-рано. Производителят очаква годишната печалба да бъде значително по-висока тази година, благодарение на "солидно" покачване на доставките. През миналата година тя спадна с 35% до €4,8 млрд.

През тази година се очаква и удвояване на маржовете в индустрията до мжду 6% и 8%. При BMW той достига 9,8% през тримесечието от 1,3%.