Главният изпълнителен директор на минния гигант Rio Tinto - Якоб Стаусхолм, заяви, че минната компания не се е отказала от проекта Jadar (Ядар) за добив на литий в Сърбия, съобщава местната телевизия N1, цитирана от Reuters. Планираната инвестиция е на стойност $2,4 милиарда.

"Jadar е невероятен актив. Светът има нужда от това, а Сърбия определено има нужда от този проект. Трябва да разберем как да го осъществим. Единственото, което бих казал днес е, че не сме се отказали", коментира Стаусхолм.

През юли тази година литиевата компания обяви, че "проучва всички възможности", свързани с проекта Ядар, в отговор на опасенията на местните, които бойкотират инвестицията, притеснени за екологията.

Rio Tinto придобива компанията за добив на минерали Turquoise Hill за $3,3 милиарда

Rio Tinto придобива компанията за добив на минерали Turquoise Hill за $3,3 милиарда

Turquoise Hill притежава 66% от Oyu Tolgoi - едно от най-големите находища на мед и злато в света

Сръбският премиер Ана Бърнабич наскоро заяви, че не вижда шанс за възобновяване на замразения проект и че съжалява за това, защото Ядар е исторически шанс за развитието на Сърбия.

Сръбският президент Александър Вучич от своя страна коментира пред Сръбската държавна телевизия (RTS), че обича да говори за литий, че той е много важен и че Сърбия е направила огромна грешка, като е спряла проекта Ядар.

Въпреки че, поне официално, проектът за добив на литий е изоставен, според всекидневника Handelsblatt Сърбия е една от онези страни, които според плана на Германия трябва да бъдат насърчени да експлоатират литий, за да стимулират европейското производство на батерии и да намалят зависимостта на Стария континент от Китай.

Rio Tinto прекъсва връзки с Русия

Първа голяма минна компания прекъсва връзки с Русия

Решението на компанията поставя под въпрос съдбата на съвместното й предприятие с руката Rusal

В ЕС все още не е открита литиева мина, въпреки че планът е общността да достигне нулево замърсяване с въглероден диоксид (CO2) до 2050 година, а до 2030-а да се движат десетки милиони електрически автомобили. Има проекти, които са в процес на разработка.

Днес литий се добива само в Португалия, но за нуждите на керамичната промишленост, а откриването на голяма мина, като тази в Сърбия, тепърва предстои. Причините са очаквани, а именно негативното въздействие на мината върху природата.

Акциите на Rio Tinto се понижават. Сърбия замрази проекта за добив на литий за $2,4 милиарда

Акциите на Rio Tinto се понижават. Сърбия замрази проекта за добив на литий за $2,4 милиарда

Това се случва на фона на нарастващо напрежение между Австралия и Сърбия