Скандинавските страни не са точно това, което добрите познавачи биха определили като първокласна винена дестинация, а лозята с търговско предназначение в северните страни все още са малки в сравнение с тези във Франция, Италия или Испания. На този фон обаче изменението на климата, което води до по-топли и по-дълги вегетационни сезони и нови сортове грозде, адаптирани към този пейзаж, "букетът от шведски вина отлежава доста добре", пише AP.

Сушата, нарастващите горещини и други екстремни метеорологични явления принуждават традиционните лозарски региони да преосмислят своите методи, шведското винопроизводство се пренасочва от предимно дребни аматьори към индустрия с нарастваща амбиция.

Пример е винарната Kullabergs, която се простира на 14 хектара и повечето от лозята ѝ са засадени преди по-малко от десетилетие. До 2022 г. винарната е достигнала годишно производство от над 30 хил. бутилки - предимно бели вина, които могат да бъдат намерени в ресторанти от висок клас от Европа през Япония до Хонконг и които са спечелили множество международни награди.

"Докато лозята в по-традиционните страни страдат, ние набираме скорост", казва Феликс Орберг - 34-годишен енолог и винопроизводител, който се е завърнал в Швеция през 2017 г., за да ръководи Kullabergs, след като е работил в лозя по целия свят.

Снимка 619244

Източник: iStock

Лозята могат да понасят топлина и суша, а земеделието без напояване традиционно се практикува в някои части на Европа. Но последното десетилетие стана свидетел на най-горещите години в историята на планетата и се очаква затоплянето да продължи.

Възможно е винопроизводството да бъде засегнато, тъй като дори незначителни промени във времето могат да се отразят върху съдържанието на захар, киселина и танин в гроздето.

Българското вино става все по-ценно на международните пазари

Българското вино става все по-ценно на международните пазари

Пред Money.bg коментира Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното

Изменението на климата може да направи по-предизвикателни районите, които някога са били идеални за отглеждане на определено грозде.

В екстремни горещини гроздето узрява по-бързо. Това води или до по-ранни реколти, което може да намали качеството, или до по-силни, по-малко балансирани вина, ако гроздето се остави да зрее твърде дълго.

През последните години лозя се засаждат все по-често на север, като търговски лозя се появяват в Норвегия, Дания и други северни райони, включително в американския запад, разпростирайки се в по-хладни зони.

Великобритания, известна със своите ейлове и горчиви бири, очаква площите й с лозя да се удвоят през следващите 10 години на фона на търсенето на пенливи вина.

Температурите в Южна Швеция са се повишили с около 2 градуса по Целзий през последните 30 години, според данните на Шведския метеорологичен и хидрологичен институт.

Вече има известни винари, които се местят в Швеция, малко след като завършват обучението си по лозарство във Франция, привлечени от възможността да управляват лозе и винарна на север - в един сравнително нов и, бързо развиващ се винен пазар с огромен потенциал.

Грузия стана най-големият износител на вино за Русия

Малката държава, която стана най-големият износител на вино за Русия

Тя изпревари с малко Италия

Франция, Италия, Гърция, Испания - всички тези страни тепърва ще се сблъскат с проблеми, коментират експерти от бранша. Тези държави вече нямат достатъчно вода, а зимите им са твърде топли.

Причинените от хората промени в климата правят екстремните и разрушителни метеорологични явления все по-чести. А бизнесът няма друг вариант, освен да се адаптира към новите условия. Докато може.

Топ 10 на страните в света, в които се произвежда най-доброто вино

Топ 10 на страните в света, в които се произвежда най-доброто вино

Според годишна класация на The World's Best Vineyards