Компанията за рисков капитал Atomico създава нов фонд в размер на 820 милиона долара за инвестиции в европейски технологични стартъпи, пише CNBC. Компанията е основана от милиардера Никлас Зенстрьом, който е и един от основателите на Skype.

Според Сирай Халик, инвестиционен партньор на Atomico, компанията планира да спечели пари от текущия "ренесанс" в европейския технологичен сектор. Халик отбеляза тенденцията на нарастване на така наречените еднорози - частни компании на стойност 1 милиард долара или повече - на континента през последното десетилетие. През 2014 г. Европа беше дом само на 22 еднорога, според данните на Atomico, докато днес в региона има над 100 подобни компании.

"Талантът и менторите сега са тук. Всички ключови съставки за успех са тук", каза Халик. Той беше основател на дигиталната компания, която изследва данните за времето и почвите The Climate Corporation - в която Atomico беше инвестирал. 

Atomico отказа да разкрие имената на партньорите си, но заяви, че в тях се включват пенсионни фондове, както и основателите на европейските стартиращи фирми Adyen, Klarna и TransferWise. 

Компания за рисков капитал търси стартъпи в Европа с помощта на изкуствен интелект

Компания за рисков капитал търси стартъпи в Европа с помощта на изкуствен интелект

Технологията помага да се отсеят компании, отговарящи на определени критерии, които търсят инвестиции

Основен фокус върху Европа

Новият фонд на Atomico вече започна да  инвестира в технологичната фирма Infarm и биотехнологичната компания Healx. От създаването си Atomico е подкрепила над 100 стартиращи компании, включително Klarna и Supercell и производителя на мобилната игра "Clash of Clans".

Въпреки че Atomico инвестира също и в американски компании, Халик заяви, че инвестиционната му стратегия сега е насочена основно към Европа. Новият фонд ще се фокусира основно върху потребителите, предприятията и технологиите.

Новината идва в интересен момент за технологичните инвеститори, заради притесненията, че стартиращото финансиране може да е напразно след неуспешното първоначално публично предлагане. Притесненията от липсата на рентабилност породени от компании като WeWork и Uber, накараха някои инвеститори в технологиите да настояват стартиращите компании да се съсредоточат върху пътя си към рентабилност. Въпреки провала на WeWork обаче, Халик каза, че Atomico ще продължи да залага на компании, които отчитат загуби, като се позовава на гиганта за електронна търговия Amazon като "отличен пример" за компания, която не е имала нужда да достигне рентабилност първоначално, за да бъде успешна.