Една от малките банки на българския пазар - TBI Bank, представи днес пред журналисти финансовите си резултати за 2017 година и плановете си за развитие през следващите.

Отчетите показват, че активите на банката нарастват с 15% до 719 милиона лева, а нетната печалба с 19% достигайки 38.9 милиона лева. Възвращаемостта на активите е 5.4%, а на собствения капитал - 21%, възвращаемостта на обслужвания портфейл е 36%, а съотношението на разходите към приходите - 50%. През 2017 г. TBI Bank постига рекорден растеж със сключени 328 хиляди договора, а портфолиото от потребителски кредити се увеличава с 39%.

На срещата мениджмънтът на банката представи своята стратегия за дигитализация и амбицията си да се превърне в дигитална банка от следващо поколение. TBI Bank ще продължи да развива офлайн каналите, като паралелно трансформира ИТ инфраструктурата, системите и процесите си.

"Поставяйки акцент върху дигиталното кредитиране, ние се стремим да подобрим финансовия живот на потребителите, които предпочитат този тип комуникация със своята банка или пък не са обхванати от традиционното банкиране", каза Питър Барон, изпълнителен директор на TBIF Financial Services, компанията-собственик на TBI Bank. Дигитализацията не е диета, а начин на живот и трансформацията трябва да бъде интегрирана в цялостната ни стратегия на постоянно усъвършенстване, добави той.

Тази еволюция ще се осъществи чрез обединяването на досегашния банков опит на TBI с ноу-хау в областта на финтех и иновациите. "Мобилните устройства все повече доминират живота на нашите клиенти, затова ние ще им дадем възможността да управляват и контролират финансите си чрез мобилни решения. Ще трябва да спечелим правото си да бъдем на техните устройства," добави Барон.

Чрез силна партньорска мрежа, TBI Bank съвсем скоро ще лансира платформа за електронна търговия, която ще даде възможност на клиентите да кандидатстват за кредитиране изцяло онлайн. Това ще става с помощта на видео идентификация и чрез издаване на еднократен квалифициран електронен подпис.

"Платформата ни за електронна търговия вече работи успешно в Румъния и осигурява на клиентите и мрежата ни от търговци бързо кандидатстване и одобрение, 24-часов достъп и всичко това - без нито един документ на хартия", споделя Валентин Гълъбов, председател на Управителния съвет на TBI Bank.