Египет подписа договор с 6 международни компании за изграждането на втори Суецки канал. Проектът е най-амбициозната част от програмата на президента Абдел Фатах ал Сиси за възстановяване на икономиката след годините на политическа нестабилност в страната, съобщи БНТ.

Компании от Обединените Арабски емирства, Холандия, Белгия и Съединените щати се включиха в международния консорциум за изграждане на паралелен Суецки канал. А следващата седмица започва работа по проекта. Амбицията на египетските власти е той да бъде завършен през август 2015 година.

Генерал - лейтенант Мохаб Мемиш - ръководител на проекта: "6 компании получиха честта да участват в проекта, който заради ограниченият срок от 10 месеца е считан за най-мащабният строеж на канал в света."

Вторият Суецки канал ще бъде с дължина 74 километра, а изграждането му ще струва около 4 милиарда долара. Целта на проекта е да засили търговията по най-бързия маршрут за доставки между Европа и Азия. Новият канал ще бъде построен паралелно на изграденият преди 145 години Суецки канал, който носи приходи за Египет от около 5 милиарда долара годишно.

Проектът трябва да увеличи годишните приходи с близо 14 милиарда евро до 2023 година. Изграждането на втори воден път е част от амбициозната програма за увеличаване на пристанищата и съоръженията за воден транспорт с цел превръщане на Египет в ключов търговски пункт.