Яйцата в Индонезия поскъпнаха до най-високата си цена от поне 2 години, след по-малките доставки и силното търсене по време на Световното първенство по футбол. Постоянно нарастващите цени подтикнаха правителството да се намеси на пазара, за да балансира цените.

Средната цена на дребно скочи с 21% на месечна база, достигайки около 29 000 рупии (2 долара) за килограм в столицата Джакарта, според данни на управлявания от централната банка Център за информация за стратегическата цена на храните.

Това е най-високата цена поне от юли 2016 г. Средните цени на яйцата в Индонезия нараснаха с 8% до 27 200 рупии, според данните на центъра, цитирани от Bloomberg.

Яйцата са един от ключовите и най-евтини източници на протеини в най-голямата икономика в Югоизточна Азия, където милиони хора все още оцеляват с по-малко от 2 долара на ден.

Цената на яйцата се повишава както заради търсенето, така и заради по-високите разходи за фуражи

Цената на яйцата се повишава както заради търсенето, така и заради по-високите разходи за фуражи

Правителството иска цени от около 22 000 рупии на килограм, вместо настоящите 30 000 рупии на някои пазари в Джакарта, заяви министърът на земеделието Амран Сулайман.

Световното първенство спомогна за увеличаване на потреблението, тъй като феновете редовно похапваха юфка с яйца, докато гледаха футболни мачове вкъщи, заяви Леополд Халим, генерален секретар на Индонезийската асоциация на птицевъдите.

Цените също се увеличилиха и поради по-слабото предлагане, тъй като много от земеделските стопани продадоха старите си кокошки носачки поради нарастващото търсене на месо, обясни Халим.

Правителството ще се намеси на пазара, започвайки с доставката на 100 тона яйца в района на Джакарта и ще увеличи предлагането в други градове. Яйцата ще бъдат продавани в магазините на министерството по 19 500 рупии на килограм, каза земеделският министър.

Фуражни храни

Повишението на цените, което започна преди религиозния празник Рамазан байрам, през юни, когато консумацията на храна обикновено се увеличава, трябваше да е затихнало досега, заяви пред Bloomberg Юдианто Йосгиарсо, председател на Националната асоциация на кокошките носачки в Индонезия.

Правителствената политика за намаляване на вноса на царевица ограничава доставките на фуражни храни и повишава цените им, се казва в изявление на Центъра за индонезийски политически изследвания.

Индонезийското търсене на царевица надхвърля производството и без адекватно снабдяване, цените на храната ще останат високи.

Производството на царевица може да се покачи на 11.9 млн. тона през 2018-19 г. от 11.4 млн. тона година по-рано, според данни на Министерството на земеделието на САЩ.