Ако дълги години работите в една и съща компания, това изобщо не е лошо. Стабилният начин на живот означава комфорт и намален стрес. Но с течение на времето е лесно да се отпуснете и да развиете навици, които влияят негативно на кариерата ви.

Снимка 488059

Източник: iStock

Закъснявате за работа

Дори да сте по рождение "нощна птица" , научете се да се събуждате навреме, за да не загубите работата си. Постоянното закъсняване показва не само липса на дисциплина, но и неуважение към мениджъра и колегите. Според статистиката всеки четвърти признава, че е идвал на работа след началото на работния ден поне веднъж месечно. А над 13% служители закъсняват веднъж седмично, сочи проучване на CareerBuilder.

Ако имате основателна причина да дойдете по-късно, обяснете ситуацията на вашия ръководител и. Обикновено решението да игнорирате проблема и да изчакате той да се разреши сам не е във ваша полза. Рано или късно шефът ви ще се умори от това и ще бъдете уволнен за неспазване на фирмената политика. Според проучване на CareerBuilder, всеки пети ръководител би направил това.

Обличате се небрежно

Нищо не може да оправдае недодялания външен вид на служител. Начинът, по който се обличате демонстрира вашето уважение към работодателя и сериозно отношение към работата и колегите ви. Не можете да носите първото нещо, което сте взели от килера. Пери Самотин, главен редактор на модния уебсайт StyleCaster, съветва да се обличате добре за работа, дори ако нямате строг дрес код.

Снимка 348313

Източник: iStock

Отказвате екипната работа

Дори и да не харесвате колегите си, важно е да се научите как да работите в екип. Отказът да си сътрудничим, да помагаме на другите или да се държим невъзпитано е сигурен начин да съсипем кариерата си. Опитайте се да промените отношението си към екипа или помислете дали тази работа е подходяща за вас.

Експертът по лидерство Питър Старк вярва, че екипният дух е от съществено значение за успеха на компанията. "Членовете на екипа не е задължително да обичат работата в екип и не трябва да мислят, че изграждането на екип е най-правилната идея. Но тяхната задача е да направят всичко възможно в конкретната позиция, да помогнат на екипа да постигне успех. Това е тяхната работа ", казва той.

Правите твърде много почивки

От време на време е полезно да ставате от стола. Това дори подобрява производителността на труда ви. Според проучване на Университета на Илинойс, вниманието ни намалява, след като дълго време се фокусираме върху определена задача. Правенето на кратки почивки ви помага да си починете и да се съсредоточите.

От друга страна, ако правите почивки твърде често, липсва ви дисциплина. След чаша кафе, лека закуска и разговор с колеги може да е трудно да си възвърнете концентрацията. Освен това не е честно спрямо останалите членове на екипа, които трябва да свършат работата вместо вас, докато си почивате.

Снимка 349323

Източник: iStock

Оплаквате се често и без причина

Ако нямате какво добро да кажете, по-добре да мълчите. Оплакванията постоянно вредят на настроението на вашия екип и показват, че не оценявате своята работа.

Това също може да повлияе на отношенията ви с колегите и следователно на перспективите ви за кариерно развитие. Експертите смятат, че най-приятните по поведение служители имат по-голям успех в кариерата си. Вместо да оплаквате и мърморите, започнете да предлагате решения на проблемите.

Говорите твърде много

Във всеки офис има служител, който не знае как да мълчи. Ако това сте вие, опитайте се да уловите момента, в който вече не ви се радват или когато пречите при обсъждането на работни задачи. Ако вашите колеги изглеждат недоволни и търсят начин да ви отпратят, постарайте се да говорите по-малко и на място.

Това се отразява и на работата на другите. Експертът по кариера Алисън Грийн пише в своя блог Ask a Manager: "Служителите, които редовно прекарват работното си време в социализация (или други дейности, които не са свързани пряко с работата), по подразбиране са по-малко продуктивни от тези, които не го правят. Това вреди както на тях, така и на техните работодатели и не отразява вида на етиката и отношението към работата, които шефовете очакват от тях."

Снимка 478692

Източник: iStock

Често водите лични разговори

Признайте си колко често проверявате личния си имейл, съобщения и лични обаждания по време на работния си ден. Запомнете: вие сте на работа, а не у дома. Освен ако нямате спешен случай, отложете обажданията си до почивката. По този начин можете да се концентрирате върху работата си, без да безпокоите другите.